El consell d’administració de RTVE ha aprovat per unanimitat un primer paquet de mesures per poder assumir la retallada de 200 milions en el pressupost d’aquest aplicada pel Govern espanyol. Amb tot, es calcula que només suposarà un estalvi de 3.150.000 euros.

En concret, es reduirà en un 25% les remuneracions dels principals presentadors de TV (s’estima un estalvi de 700.000 euros) i es retallarà entre un 15 i un 50% les retribucions de col·laboradors i tertulians televisius (amb un estalvi de 200.000 euros). A més, es proposarà reduir també un 25% els salaris dels principals presentadors dels espais informatius de TVE.

Pel que fa a la ràdio, es proposarà reduir les retribucions dels principals locutors, i també les dels col·laboradors i tertulians, així com el seu nombre (es preveu un estalvi de 500.000 euros). Per a l’optimització de recursos tècnics a la xarxa de RNE, s’estima estalivar 250.000 euros més.

1,5 milions d’euros en transports

Una altra mesura que s’ha aprovat és l’eliminació de tots els cotxes assignats a consellers i directius en el termini de dos mesos, i la supressió de despeses de desplaçament a tertulians, col·laboradors i presentadors que ja cobrin per la seva participació. Aquestes partides suposarien un estalvi d’1,5 milions d’euros.

A més, es restringiran viatges i dietes no relacionades amb producció, fomentant un major ús de la videoconferència; es renegociaran amb els proveïdors (telefonia, neteja, etc.) per reduir la quantia dels contractes; i es limitarà l’import dels menjars de feina fora de les instal·lacions de RTVE i es fomentarà l’ús dels menjadors de l’empresa.

El paquet també preveu la reducció del 10% de l’estructura directiva de la Corporació, i la disminució de viatges de representació institucional internacional.

A banda, es cercaran nous recursos en la programació per obtenir nous ingressos, com per exemple amb l’optimització dels drets musicals. Per aquí es calcula que poden ingressar fins a 2 milions d’euros, els quals sumats als 3 milions en estalvis sumarien poc més de 5 milions. Fins als 200, farà falta retallar en continguts.