El diari digital noticias.com ha decidit deixar d’incorporar continguts de diaris impresos després del requeriment perquè deixés de fer-ho de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), que porta anys reivindicant que els editors són els únics titulars dels continguts dels seus diaris impresos i digitals, i que cap tercer pot difondre’ls sense autorització prèvia.

Igualment, l’AEDE denuncia que diversos mecanismes tècnics digitals incompleixen cada dia la normativa i reprodueixen sense autorització continguts de diaris a internet. Un dels que més queixes rep per part d’editors de premsa escrita és el Google News. Defensen, des de l’AEDE, que a la llarga dificulta la rendibilitat dels diaris, posa en risc el rigor i la qualitat, i amenaça la viabilitat futura de la premsa com a garants del dret a la informació en una societat democràtica.

Els anys 2009 i 2010, dos jutjats mercantils de Madrid van ratificar els drets de propietat intel·lectual dels editors de diaris, en prohibir tot aprofitament comercial per tercers dels seus continguts sense una autorització expressa.

Aquests jutjats van condemnar dues empreses de retalls digitals, conegudes com a press-clippers, a suspendre la seva activitat. Les dues sentències interpreten, de fet, l’abast de la Llei de propietat intel·lectual i permeten als editors oposar-se a l’elaboració de resums de premsa o demanar una remuneració a canvi.

Detenció per plagiar

Precisament, la Policia va detenir dijous de la setmana passada a Oviedo l’administrador del portal digital elimpulso.es per plagiar notícies de la web de Europa Press i publicar-les al seu diari digital sense autorització, segons informa la mateixa agència de notícies.