Aquest 13 de juny hauria fet 75 anys la periodista i escriptora Montserrat Roig i Fransitorra (Barcelona, 1946 – 1991). Amb motiu de l’efemèride, Tramoia Produccions Culturals ha preparat un programa d’activitats per homenatjar-la, reivindicar-la i posar en valor el seu llegat.

La iniciativa arrenca aquest dissabte, a les 23 h, amb un especial del programa Ciutat Maragda de Catalunya Ràdio dedicat a Montserrat Roig enregistrat al Museu d’Història de Catalunya. En l’espai conduït per David Guzman participaran Betsabé Garcia i Aina Torres (biògrafes de Roig), l’actriu Mònica Lucchetti, el músic Carles Beltran i els escriptors Albert Forns, Anna Ballbona, Jordi Puntí, Borja Bagunyà i Xènia Dyakonova, entre d’altres.

Dos dies després, dilluns 14, a les 18.30 h, l’Ateneu Barcelonès acollirà la taula rodona Montserrat Roig, un referent avui, amb la participació de Carme Riera, Najat El Hachmi i Anna Punsoda, tres escriptores de generacions diferents que comentaran la seva obra.

El plat fort del programa tindrà lloc el 4 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb la Revetlla Roig. Es tracta d’una vesprada festiva amb taules rodones, presentacions literàries, concerts i representacions teatrals per recordar l’autora. L’activitat estarà conduïda per la periodista Txell Bonet, i comptarà amb la participació de Xavier Antich, David Fernández, Aina Torres, Meritxell Gené i Pilar Aymerich, entre d’altres. A més, representants de Grup 62, Destino i Fum d’Estampa explicaran les seves novetats editorials i reedicions preparades de Montserrat Roig.

Amb aquest programa, Tramoia Produccions Culturals es proposa reivindicar Montserrat Roig “per treure-la del nínxol d’escriptora dona, feminista i d’esquerres i situar-la al lloc que li pertany, com una de les escriptores més importants i influents que ha donat mai el país”.