El reportatge La tardor s’acomiada/colors tardor d’Edgar Aldana Anton, publicat al suplement Lectura del diari Segre, corresponent a la categoria de reportatge fotogràfic, ha guanyat el Premi Especial Antonio Franco de la 32a edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats. El guardó s’atorga al millor treball dels vuit premiats en les diferents modalitats.

En la categoria de premsa escrita d’informació general, enguany s’ha distingit l’article Los Pirineos atraen Nuevos pobladores en tiempos de Covid, escrit per Rosa M. Bosch i publicat al suplement Vivir Verano de La Vanguardia, i en la de premsa especialitzada en viatges i turisme el premi ha estat per a La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo, un reportatge d’Elena del Amo Valero amb fotografies de Lluís Davilla, publicat a la revista Viajar.

Per la seva part, en televisió s’ha guardonat el reportatge Les bruixes porten dol, elaborat per Anna Solana Tomás i Pilar Granero Garrido i emès per TVE Catalunya, i en ràdio Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Turismo de Altura, de José Lorenzo Díaz emès per la Cadena SER Jaén.

El premi de premsa internacional s’ha concedit al reportatge L’Urgell, de Marie Costa i publicat a la revista Cap Catalogne; el d’internet al vídeo Superjardins de Damià Chacón Albà, i el de mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida al programa Èm cò qu’èm de Lleida TV, ideat pel periodista Òscar Fernández.

Els Premis Pica d’Estats estan dotats amb 5.000 euros per a cada categoria, excepte l’especial, amb 10.000 euros. Aquest premi es va introduir com a novetat amb motiu de la 30a edició i s’ha mantingut com un estímul més per als participants.

Enguany s’han rebut 188 treballs, 36 menys que en l’anterior edició. Cal recordar que la convocatòria de l’any passat va quedar ajornada a causa de la pandèmia i la consegüent manca d’activitat turística, amb la qual cosa enguany, de manera excepcional, han pogut concórrer al guardó treballs publicats o produïts en el període comprès entre el 19 d’octubre de 2019 i el 30 de setembre de 2021.

El jurat estava presidit pel degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, i format per les i els periodistes Lourdes Ballarín, Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Mariano Palacín, Mònica Terribas i Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi. Ha exercit de secretari el cap de promoció i màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.