El Palau Robert de Barcelona acull l’exposició Ahir, avui i sempre. 30 anys d’informació líder al servei del país, que commemora els 30 anys de Catalunya Informació (complerts l’11 de setembre), així como els 20 anys del canal 3/24 i els 15 del web 324.cat (que els faran el 2023).

La mostra dedicada als tres mitjans d’informació continuada de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals es pot visitar fins al 31 d’octubre. A més s’acompanyarà d’activitats paral·leles, com l’emissió de programes de televisió i ràdio des dels Jardins del Palau Robert.

L’exposició fa un recorregut en imatges per les grans notícies dels últims 30 anys: des de l’inici de la guerra de Bòsnia (1992) a la invasió d’Ucraïna (2022), passant per l’entrada en vigor de l’espai Schengen (1995), la guerra de Kosovo (1998), l’atemptat contra les Torres Bessones (2001), el naixement de l’euro (2002), l’11M (2004), l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia (2006), la deposició de les armes d’ETA (2011), el referèndum del Brexit (2016), l’1-O i els atemptats de Barcelona i Cambrils (2017) o la pandèmia de la covid-19 (2020), entre moltes altres notícies de tots els àmbits.

Ahir, avui i sempre. 30 anys d’informació líder al servei del país també inclou vídeos testimonials d’alguns periodistes. Martí Farrero, primera veu de Catalunya Informació, evoca el dia inaugural del canal; Rosa Oliva, recorda la importància de la digitalització de l’emissora, l’any 1996; Marta Garcia, redactora d’esports, destaca l’agilitat de l’antena a l’hora d’explicar notícies d’última hora; Natàlia Ramon, subdirectora d’informatius de Catalunya Ràdio, narra la cobertura informativa que va fer des de Nova York de l’atemptat de les Torres Bessones; Núria Solé descriu la primera roda informativa del canal 3/24, o Núria Cuixart, editora del 324.cat, posa èmfasi en la irrupció de les xarxes socials en el context informatiu.

Tres canals informatius de referència

Del Río, Genovès, Cano, Llombart, Vilagrà, Romà, Duran, Borda, Abad i Gras (foto: CCMA).

En l’acte d’inauguració, celebrat dilluns a la tarda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va subratllar la “importància dels mitjans de comunicació públics” en una societat com la catalana, i la capacitat de proporcionar-li “informació de qualitat i plural”. “No és una època de canvi, sinó un canvi d’època”, en la qual Catalunya Informació, el 3/24 i el 324.cat “s’han sabut adaptar”, va apuntar la Vilagrà.

Per la seva part, la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, va dir que la commemoració era “un moment de celebració, però també de mirada al futur”, i va posat èmfasi en “el compromís de l’equip de professionals que dia a dia sap entendre el que requereix la ciutadania i adaptar-s’hi constantment”.

El secretari de Difusió de la Generalitat, Jofre Llombart, va destacar la capacitat d’oferir “les notícies més recents en qualsevol moment del dia” dels mitjans informatius de la CCMA, tot remarcant que “ni un 155 ni una pandèmia ho han aconseguit aturar”.

El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, va explicar que l’exposició “fa un repàs de les notícies d’impacte que hi ha hagut en 30 anys”, i va reivindicar “la feina del dia a dia, que és la que dona sentit a les redaccions d’informatius i d’esports, amb la seva capacitat de penetració al territori”.

El comissari de l’exposició, Francesc Cano, que va ser cap d’informatius de Catalunya Ràdio des de 2012 fins el passat abril, es va mostrar convençut que els continguts escollits per a l’exposició “interessaran a tothom”. Segons va dir, una de les grans fites és que la societat catalana “s’ha fet seves” les marques informatives de la CCMA.

La inauguració també va comptar amb l’assistència de Jordi Duran, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat; Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació; Ignasi Genovès, director general de Difusió; Beth Abad, directora del Palau Robert, i Sigfrid Gras, director de TV3.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram