El Palau Robert de Barcelona acull l’exposició Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya,1936-1939, que explica els mitjans i les estratègies persuasives que es va fer servir aquest òrgan per defensar les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals. Comissariada per la periodista Ester Boquera i organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, la mostra es pot visitar fins al 5 d’abril de 2021.

El Comissariat de Propoaganda era un organisme sense precedents creat l’octubre de 1936, el qual va desplegar una estratègia comunicativa d’ampli abast. El polític i periodista Jaume Miravitlles va impulsar aquest organisme perquè la Generalitat disposés d’un servei de comunicació oficial per evitar que la veu institucional del Govern català no quedés sepultada entre la propaganda franquista i la del Govern de la República.

Durant la Guerra Civil, la propaganda va tenir un paper fonamental degut al caràcter ideològic del conflicte bèl·lic. En els dos bàndols es van organitzar aparells persuasius per difondre la seva versió dels fets tant en l’àmbit domèstic com en el terreny internacional. L’exposició no només reconstrueix i difon les accions persuasives que va portar a terme la Generalitat durant la guerra, sinó que també les contextualitza i n’explica els motius.

Aixafem el feixisme dona a conèixer la gran varietat de formes informatives i propagandístiques que el Comissariat de Propaganda va utilitzar. S’hi poden veure un centenar de fotografies de l’època i una trentena de cartells originals, a més de diversos llibres, publicacions i altres objectes de propaganda.

El títol de l’exposició fa referència al cartell més popular que va editar el Comissariat de Propaganda i un dels més famosos de la Guerra Civil, el del fotògraf publicitari Pere Català Pic, on es mostra una espardenya esclafant una creu gammada. Se’n pot contemplar un original en una de les sales del Palau Robert.

La mostra també vol homenatjar i dignificar la figura de Jaume Miravitlles, cap del Comissariat de Propaganda, i la dels centenars de persones que van treballar o col·laborar amb l’organisme.