Una de les imatges més reproduïdes pels mitjans de l’atemptat de La Rambla de Barcelona del passat 17 d’agost, signada per David Armengou i Marcela Miret, ha guanyat el Premi Ortega y Gasset en la categoria de millor fotografia.

El jurat assenyala que la imatge guanyadora és “un gran exemple de fotoperiodisme: recull la violència i el dolor que genera el terrorisme i, al mateix temps, la humanitat i la solidaritat, reflectides en la figura del turista que roman al costat del nen”.

En la seva 35a edició, els guardons també han guardonat La estafa maestra, de Miriam Castillo, Nayeli Roldán i Manuel Ureste, publicat pel digital mexicà Animal Político, en la modalitat de millor història o investigació periodística; i Mejor vete, Cristina, un podcast d’Inger Díaz Barriga per a Univisión Noticias, en la categoria de millor cobertura multimèdia. Finalment, la periodista madrilenya Soledad Gallego-Díaz ha estat distingida amb el guardó a la trajectòria professional.

Cadascuna de les modalitats està dotada amb 15.000 euros. La cerimònia de lliurament dels 35ens Premis Ortega y Gasset tindrà lloc el 7 de maig al Círculo de Bellas Artes de Madrid.

El jurat estava presidit pel jutge Baltasar Garzón i format por la directora general de Google España, Fuencisla Clemares; el periodista Jon Sistiaga, la fotògrafa Ouka Leele; la cantant Rozalén; l’escriptora Almudena Grandes; el president d’El País, Juan Luis Cebrián, president d’El País; el director del diari, Antonio Caño; el director de l’escola de periodisme UAM-El País, Javier Moreno, i els exdirectors del mitjà Joaquín Estefanía i Jesús Ceberio, a més de Pedro Zuazua, director de comunicació de Prisa Noticias, com a secretari sense vot.