La sèrie de reportatges sobre l’anomenada ‘Bugaderia Troika’ ha guanyat un Sigma Awards 2020 en la modalitat de grans redaccions, un dels guardons més prestigiosos de periodisme de dades.

El Periódico de Catalunya va participar en aquesta investigació amb l’aportació dels periodistes Antonio Baquero, Max Jiménez Botías i Marc Marginedas (corresponsal a Moscou), juntament amb professionals de la informació de mitjans de 21 països, entre els quals la BBC, The Guardian i Süddeutsche Zeitung. El conjunt de mitjans es agrupar com a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

La ‘Bugaderia Troika’ és la trama de blanqueig de diner negre dels oligarques russos a través de paradisos fiscals que ha afectat diversos bancs europeus. El jurat del premi ha valorat l’esforç substancial, la inversió i el risc a l’hora reconstruir aquesta història, entre d’altres.

Publicada per primera vegada el març de 2019, aquesta investigació de gran abast va afectar gairebé 3.000 empreses a 15 països i diversos bancs, i va revelar més de 26.000 milions en transferències rastrejades durant un període de set anys (2006-2013), amb l’objectiu principal de canalitzar diners fora de Rússia.