El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Consell Comarcal del Garraf han iniciat una prova pilot en el transport escolar per promoure i difondre l’educació mediàtica entre l’alumnat de secundària. En la iniciativa hi participen 120 alumnes d’Olivella, que visionen vídeos curts en les pantalles dels autocars escolars que els transporten diàriament als instituts Can Puig i Montgrós de Sant Pere de Ribes.

La prova pilot, que va començar fa dues setmanes i finalitzarà a final de mes, té com a objectiu implementar el programa eduCAC, el qual proporciona a les escoles, l’alumnat i les famílies recursos educatius per fer un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació. Amb aquesta col·laboració també es vol potenciar el coneixement del llenguatge audiovisual i impulsar bons hàbits en el consum dels joves.

Per al programa pilot, el CAC ha adaptat a partir de continguts propis onze píndoles audiovisuals d’un minut i mig de durada, amb temàtiques com ara la identitat digital, l’addicció a les pantalles, les xarxes socials, el mòbil, les relacions a les xarxes i el gènere.

Durant el mes de maig, en dos viatges setmanals els alumnes visionen les píndoles en les pantalles dels autocars amb una explicació per part dels monitors del servei de transport. Posteriorment, es treballen les temàtiques a través d’un qüestionari electrònic per avaluar l’impacte de l’activitat. Les institucions organitzadores també s’adrecen als pares i mares dels alumnes mitjançant WhatsApp per tal de complementar les activitats en l’àmbit familiar.

En una segona fase, les activitats del programa eduCAC es faran als IES Can Puig i Montgrós de Ribes, però a les aules i dins de l’horari acadèmic. Al juny, s’oferirà el programa a tots els centres escolars de la comarca del Garraf.

A més llarg termini i en funció dels resultats, hi ha la voluntat d’obrir el programa a totes les comarques de Catalunya.