Montse Pujol és la protagonista del primer capítol.

Neix Claroscuro, una sèrie documental que vol mostrar els contrastos dels barris catalans. El capítol pilot d’aquest projecte està centrat en La Mina, concretament en l’Arxiu Històric, des d’on han rescatat la història del projecte comunitari que durant els anys 80 i 90 es va dedicar a l’alfabetització i educació dels col·lectius més vulnerables del barri.

“Volíem donar una visió diferent de La Mina, un barri amb molts estigmes i prejudicis, a través de la visibilització d’una acció comunitària que va revolucionar la manera d’alfabetitzar la gent gran d’aquell temps”, assenyala a Línia Nord la coproductora de la sèrie, Laia Capellas.

Claroscuro entrevista els protagonistes d’aquell singular projecte, impulsat pel Col·lectiu d’Alfabetització de La Mina l’any 1982, de la mà d’una de les seves impulsores i coordinadores, Montse Pujol.

Un projecte en creixement

La idea de la sèrie va sorgir d’un grup de cinc estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona, als quals se’ls va proposar fer un documental sobre l’Arxiu Històric del Camp de la Bota. Arran d’això, però, van optar per fer una sèrie que mostrés la naturalesa binària dels barris de les grans ciutats.

De moment, en aquesta primera temporada se centraran en La Mina, però volen estendre-ho a altres barris. “És complicat gravar al barri, perquè sempre que venen les càmeres és per parlar de les coses dolentes. La gent té ganes de visibilitzar la part positiva del barri”, explica Capellas. El capítol pilot s’estrena el pròxim dijous al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Article publicat a Línia Nord edició Barcelonès Nord.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram