El Sindicat Independent de TVE ha denunciat que, el passat 15 de gener, la cap d’economia desl serveis informatius de la cadena, Cecilia Gómez Salcedo, es va trobar una soga damunt la taula. “El sectarisme i la política quan s’ajunten donen lloc a la intransigència, i d’aquí a la violència hi ha un pas”, afirma el sindicat, que considera que aquesta passa ja s’ha donat : “Violència és amenaçar de mort a una persona, i violència és intentar esporuguir una periodista perquè no digui o faci el que pensa i defensi el seu legítim dret d’opinió i expressió”, assegura en un comunicat.
SI demana que, encara que tot plegat només sigui una “simple amenaça”, s’investigui el cas fins a les últimes conseqüències i, si es descobreix al culpable, se l’acomiadi immediatament i se’l denunciï per la via penal.
“És lícit, i fins i tot saludable des d’un punt de vista democràtic, denunciar els abusos del poder en matèria d’informació i premsa, mani qui mani. El que no és admissible és voler convertir un exercici de llibertat en una venjança política i amb això arrossegar una empresa i els seus treballadors a l’abisme. Es comença amb anònims i amenaces i s’acaba amb una situació d’enfrontament entre companys”, denuncia el sindicat.
UGT recorda les ‘llistes negres’ de la periodista
Cecilia Gómez Salcedo va ser sotsdirectora dels serveis informatius amb Julio Somoano, però l’abril de 2013 es va veure forçada a dimitir quan va enviar per error un correu al Consell d’Informatius de TVE (originalment anava dirigit Rosario López, membre del consell d’administració de RTVE pel PP) on es criticava alguns membres de l’òrgan i se n’assenyalava les afinitats polítiques i ideològiques. Al desembre, el nou director d’informatius, José Antonio Álvarez Gundín, va recuperar la periodista com a cap d’economia.
Així, UGT ha condemnat “qualsevol acte que suposi l’intent de coaccionar el treball dels professionals” de RTVE, i esmenta tant el cas de la soga a la taula de Gómez Salcedo com “aquells en què es realitzen llistes per depurar companys de la redacció per la seva ideologia”. Per al sindicat, ambdós casos “ens posen en una situació terrible de pràctiques mafioses i feixistes”, però assegura que no es poden “separar ambdós actes i individualitzar-los”.
UGT també demana l’acomiadament del responsable, així com la intervenció de la policia i la justícia, i si la direcció no ha emprès accions legals, el per què. L’organització exigeix “una investigació interna, plural i transparent que determini la persona o persones que hagin participat” i que es prenguin “mesures exemplars”.
“En el cas, absurd per se, que la mateixa direcció hagi participat en aquest assumpte, demanaríem també que es prenguin mesures penals contra la mateixa”, afegeix UGT.