Des d’aquest mes d’abril, el canal 37 de la TDT de Barcelona i part del Maresme ha estat okupat per LaTele, una televisió lliure i comunitària impulsada per l’Assemblea per la Comunicació Social (ACS). Aquest canal autodenominat de televisió ciutadana també es pot veure a internet des de LaTele.cat i Blip.tv.

La programació de moment recull part del canal 52 UHF, Okupem les ones, precursor analògic de LaTele. La iniciativa persegueix qüestionar l’actual model de radiotelevisió, que segons denuncien “només deixa espai per a mitjans públics, controlats pels partits polítics, o mitjans privats comercials, controlats per uns pocs grups empresarials”.

En concret, es volo definir un nou marc que “deixi espai per a formes de comunicació col·lectives, comunitàries, on la ciutadania no sigui només audiència o consumidora passiva, sinó que pugui intervenir en la propietat, la gestió i la creació de mitjans propis”.

L’ACS es va fundar el 2003 per més d’un centenar de col·lectius amb l’objectiu de crear una televisió dels moviments socials, a més de posar en dubte i transformar el model de comunicació dominant.

Per sostenir el projecte de LaTele demanen una col·laboració anual a partir de 15 euros l’any, 60 en el cas dels col·lectius.