El 30 de desembre del 2005, la Generalitat Valenciana va adjudicar les 42 freqüències de TDT local corresponents a 14 demarcacions. Gairebé set anys després, el Tribunal Suprem ha anul·lat les totes les concessions en considerar que el Govern de Francisco Camps va incomplir el decret sobre contractació de l’administració pública. La sentència és conseqüència de recurs presentat en el seu moment per TeleElx, la primera televisió local del País Valencià, la qual es va quedar fora del repartiment. El juliol del 2008, el Tribunal Superior havia desestimat el mateix recurs que denunciava les irregularitats.

La sentència exposa bàsicament dues argumentacions. Per una banda, acusa l’Executiu valencià d’incomplir els principis d’“objectivitat i imparcialitat” d’un concurs públic, ja que va delegar la valoració de les ofertes rebudes a una empresa privada, Doxa Consulting. A més, el TS retreu que, en la resolució de les adjudicacions, no es reflecteixen les valoracions de Doxa per concedir o denegar les concessions.

Adjudicació a empreses afins

El repartiment de llicències de TDT local, signat per l’aleshores conseller de Relacions Institucionals i portaveu del Govern, Esteban González Pons, actual subsecretari de comunicació del PP, va estar envoltada de polèmica perquè la gran majoria van anar a mans de mitjans de tendència conservadora, molts amb fortes connexions amb els populars valencians.

En aquest sentit cal destacar l’empresa Mediamed, de José Luis Ulibarri, imputat en el cas Gürtel, que va aconseguir adjudicacions indirectes en 13 de les 14 demarcacions. La companyia es va constituir mesos abans de resoldre’s el concurs i va adquirir la majoria en l’accionariat de diverses cadenes, que van ser les que van postular per una llicència. Les 13 televisions posteriorment es van unir sota la marca Tele 7, que ha acabat en concurs de creditors.

En canvi, l’adjudicació de la TDT del Govern de Camps va deixar fora de la legalitat moltes televisions locals que feia anys que emetien i que van haver de plegar davant les amenaces de ser sancionades amb grans multes. Una gran diferència amb els ulls grossos que feia l’Executiu amb les privades que incomplien el plec de condicions i que emetien total o parcialment continguts esotèrics i/o eròtics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram