El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha posat en marxa una campanya de sensibilització amb la qual posa a disposició de la ciutadania un conjunt d’eines i recursos per augmentar la protecció davant els continguts perjudicials en l’àmbit d’internet, especialment dels menors. Així, el web del CAC incorpora un nou apartat sobre internet que inclou recomanacions adreçades a les famílies; uns vídeos curts amb consells adreçats als menors; un conjunt de filtres de control parental per a internet, i un sistema més àgil per presentar denúncies.

Paral·lelament, TV3 i Catalunya Ràdio emeten anuncis que informen sobre les noves actuacions de l’ens regulador i remeten al telèfon 012 i al web del Consell de l’Audiovisual per obtenir més informació.

La protecció dels menors, una prioritat

El president del CAC, Roger Loppacher, destaca que la campanya té una voluntat pedagògica i pretén oferir eines i recursos a les famílies, als educadors i als menors. “Els nous dispositius i serveis en línia ofereixen molts beneficis als menors, tant a nivell educatiu com informatiu. Mai com fins ara havíem tingut a l’abast tanta informació i coneixement. Però també és veritat que en aquest àmbit poden estar exposats a certs riscos”, assegura.

Segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió, el 84,6% de les famílies creu que amb els nous serveis audiovisuals (televisió per internet, continguts sota demanda, TV a través de dispositius mòbils), els menors poden estar exposats a continguts perjudicials, i només un de cada quatre menors consumeix audiovisuals amb la supervisió d’una persona adulta.

“La protecció dels menors és una de les missions principals del CAC i per tant considerem que cal actuar davant l’exposició de continguts perjudicials en l’àmbit d’internet”, ha assenyalat Loppacher, qui ha recalcat que aquesta és una preocupació comuna de la resta de reguladors europeus.

“La nostra voluntat és avançar, mitjançant el corresponent canvi legislatiu, cap a un nou regulador de les comunicacions que inclogui també internet, tal com han fet ja diversos països, com ara Itàlia o el Regne Unit”, ha manifestat, posant de nou sobre la taula l’ampliació de competències del Consell.

Els nous materials

A més de fer accessibles a través del web les recomanacions adreçades a les famílies, també les editarà en paper i està treballant amb el Departament d’Ensenyament de cara a distribuir-les a tots els alumnes de primària i secundària de les escoles de Catalunya.

Entre les recomanacions consten consells per als menors sobre no compartir informació personal en cap web o xat, o posar en coneixement d’algú de la família quan se sentin incòmodes o assetjats per determinats comentaris, fotografies o vídeos. També es convida pares i mares a navegar amb els fills, a fomentar un esperit crític, i a confeccionar una “dieta audiovisual” i una “dieta digital” adequada per a cadascú.

Pel que fa als vídeos adreçats als adolescents, es tracten les temàtiques de l’assetjament, el sexting, l’anorèxia, les tecnoaddicions i els continguts lesius. Els vídeos, protagonitzats per actrius adolescents i que utilitzen el mateix llenguatge i registre que el públic al qual van destinats, es difondran mitjançant les xarxes socials.

Aquestes noves eines i recursos complementen la tasca que ja ha iniciat el CAC en la monitorització i l’anàlisi de continguts perjudicials a internet. Fins ara l’ens ha elaborat dos informes: un sobre pornografia infantil i un altre sobre l’anorèxia i la bulímia. En els dos casos, el Consell de l’Audiovisual va presentar sengles denúncies davant la Fiscalia.

En l’actualitat, el CAC està treballant en informes sobre continguts perjudicials a internet especialment per als menors, amb temàtiques com ara els jocs d’atzar, les drogues i la violència masclista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram