La plataforma YouTube ha retirat els cinc vídeos que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Departament de la Presidència van denunciar per incitar la violència masclista. Per altra banda, dels deu blogs denunciats, Google i Hispavista n’han eliminat tres.

A banda de demanar la retirada de les respectives plataformes, el CAC i Presidència van denunciar els continguts davant la Fiscalia Provincial de Barcelona, que ha obert diligències.

Els cinc vídeos eliminats (entre els quals, Cómo pegar a una mujer) sumaven 228.192 visualitzacions, segons explica el CAC. Per la seva part, quatre dels blogs concentraven un total d’1.357.940 visites, destacant El rincón del macho amb 551.640.

L’anàlisi del CAC

El passat juny, el Consell de l’Audiovisual va presentar un informe on concloïa que els 15 ítems denunciats podien incitar a la violència masclista, en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic), o bé la plantejaven com una pràctica justificada.

A més, l’estudi constatava la presència de continguts que banalitzaven la violència masclista, ja fos tractant-la com un fet normal o natural, bé relativitzant o minimitzant les xifres de víctimes, o bé posant en qüestió, en alguns casos, les xifres oficials de víctimes.

D’altra banda, el CAC també va detectar nombrosos continguts que utilitzaven un llenguatge vexatori envers les dones i que recorrien de manera reiterada als insults i a les desqualificacions.

Finalment, l’informe també denunciava continguts que desautoritzaven les dones amb discursos que defensaven la seva inferioritat i que es mostraven favorables a la restricció dels seus drets.

Per al president del CAC, Roger Loppacher, es tracta de continguts “especialment rebutjables, lesius i feridors, que infringeixen clarament el Codi Penal”, i que són “del tot inacceptables en una societat que aspira a l’eradicació absoluta de la violència masclista i a la plena igualtat entre homes i dones”, segons va afirmar en la presentació de l’informe.

Per la seva part, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va alertar que l’accessibilitat a aquestes continguts “és especialment greu en el cas dels menors en etapa formativa, influenciables a aquests tipus d’expressions i actituds ofensives, discriminatòries i vexatòries contra les dones”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram