Els grups parlamentaris de CiU i ERC han presentat la candidatura d’Yvonne Griley, exdirectora general de Política Lingüística, per ocupar la vacant deixada al Consell de l’Audiovisual de Catalunya per Esteve Orriols, qui va renunciar al càrrec a finals d’any. Aquest dilluns, la comissió d’afers institucionals del Parlament avaluarà la seva idoneïtat i, posteriorment, el ple de dimecres i dijous en votarà la seva designació.

Per ser escollida, Griley necessita el recolzament de dos terços de la cambra, però si no assoleix els 90 diputats (CiU i Esquerra en sumen 71), seria elegida per majoria absoluta en segona votació.

Yvonne Griley (Barcelona, 1964) és llicenciada en Filologia Hispànica i va ser directora general de Política Lingüística entre gener de 2011 (fitxada per Ferran Mascarell en el seu retorn al Departament de Cultura) i el gener de 2013, quan va ser substituïda per Ester Franquesa.

Anteriorment, Griley havia estat subdirectora general de Política Lingüística (1996-2004); vicepresidenta de la subcomissió de Cultura de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE) fins al juliol de 2004; membre del consell d’administració del Consorci de Terminologia de Catalunya (TERMCAT) fins al 2004; i membre i vicepresidenta del consell d’administració del Consorci per a la Normalització Lingüística i secretària del Consell Social de la Llengua Catalana fins al gener de 2011. A més, va impulsar el programa Voluntaris per la Llengua.

Entrevista a Yvonne Griley de març de 2011