El 2018 comença amb una bona notícia per als mitjans digitals i una satisfacció general entre el sector de la comunicació a Catalunya pel fet que la Generalitat hagi pogut salvar in extremis, de l’aplicació de l’article 155, els ajuts als mitjans de comunicació en català, a primers de desembre els que fan referència al suport paper i associacions, i en els darrers dies de l’any als de la premsa digital.

Primer de tot i és de justícia fer-ho, des de l’AMIC reconeixem l’esforç fins al darrer dia de l’any del secretari general de Presidència, Joaquim Nin, el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Miquel Gamisans, i el secretari de Difusió i Atenció ciutadana, Antoni Molons, per la negociació “discreta i eficient” que han portat a terme davant dels representants del Govern espanyol encarregats d’aplicar el 155.

Fent una mica d’història, cal recordar que els ajuts es convocaven habitualment el primer semestre i el 2017 es van concedir provisionalment el mes de juliol. Però la concessió definitiva requereix que les empreses aportin la documentació per completar l’expedient. Aquests tràmits estaven acabant-se just quan va iniciar-se la intervenció financera de la Generalitat (15 de setembre) i la posterior aplicació de l’article 155 a finals d’octubre.

Preveient la dificultat de la negociació, el Departament de la Presidència de la Generalitat ja havia endegat una estratègia de pressió a Madrid, comptant amb la complicitat de les tres associacions de premsa en català, APPEC, ACPC i l’AMIC com a principal representant del mitjans de proximitat, i dels principals grups editors a Catalunya. Per altra banda, les associacions i els diaris digitals havíem preparat una possible reclamació per la via judicial dels ajuts, argumentant la seva plena legalitat (inclús en l’ordenament jurídic espanyol) abans que l’Estat intervingués financerament el Govern de Catalunya i apliqués el 155. És a dir, que els mitjans havien complert els terminis i els requeriments d’unes línies de subvenció ajustades a la llei i no hi havia cap motiu objectiu per oposar-s’hi.

Els presidents de les associacions vam fer arribar a Madrid –previ consens amb el Govern de Catalunya– uns memoràndums argumentant el pes del sector en nombre de mitjans, més de 500 capçaleres i més de 5.000 llocs de treball directes i indirectes. I que la paralització dels ajuts suposaria un greu cop per la situació financera de petites i mitjanes empreses.

Després de setmanes de converses entre les conselleries de Presidència i Economia i els seus homòlegs estatals, el 13 de desembre es va aconseguir la primera notificació oficial del Ministerio de Economía per desbloquejar els ajuts als mitjans en suport paper, ràdio, televisió i associacions. Deixant però bloquejats els ajuts als mitjans digitals, assenyalats en la tribuna del Senat com uns “aliats de l’independentisme”.

El darrer escull que es va acabar resolent in extremis va ser el dels mitjans digitals, divendres 29 de desembre, quan va arribar l’autorització final per poder desencallar aquests ajuts. La ràpida intervenció de la Generalitat, que tenia preparat el dispositiu per si el desbloqueig arribava, va fer possible salvar-los, ja que aquests s’havien de deixar culminats abans del 31 de desembre, perquè sinó els diners de la partida es perdien.

Comencem l’any, per tant, amb la satisfacció que els ajuts que ens corresponen a darrera hora s’han desencallat, gràcies a l’esforç de molta gent i el convenciment que, tot i les incerteses viscudes el 2017, podrem encarar el 2018 amb optimisme.

Ramon Grau, president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram