alex badiaL’audiovisual és una eina potent per a la construcció d’imaginaris col·lectius. Una eina que, sense renunciar al valor del relat d’entreteniment, pot contribuir a lluites que considerem justes. Es tracta d’emprar armes narratives per a visibilitzar realitats potser desconegudes, donar veu a col·lectius que treballen pel canvi i la justícia social, fer protagonistes persones que poden esdevenir referents en els seus àmbits –encara que de vegades ho siguen de forma inconscient–.

Les noves tecnologies de la informació també poden ser aliades en aquest camí. L’accés universal al contingut, la interactivitat i la participació, tots aquests elements poden aportar ferramentes per a la construcció de relats col·lectius, on les espectadores s’apoderen dels discursos, els enriqueixen i els amplifiquen. Així, cinema, televisió i internet, més enllà de la seua funció com a finestres de distribució de contingut, poden ser eines de canvi en processos militants. Una combinació d’informació, narració, suport a campanyes i accions presencials, amb formats i suports diversos, audiovisuals, impresos, interactius…

Des de la perspectiva de la producció audiovisual, jugar amb tots aquests elements és un repte que sovint està ple de sorpreses. Pot suposar dissenyar projectes per a mitjans interactius que, alhora, puguen beneficiar-se del poder dels mitjans de masses; fer aliances entre documentalistes i mitjans de comunicació escrits; establir sinergies amb entitats i col·lectius, fer partícips les seues comunitats per a visibilitzar-les i ampliar-les.

Pensem que aquests plantejaments “transmèdia” que incorporen elements de participació –en la narració, la difusió o a peu de carrer– encara tenen un llarg recorregut per endavant, i que continuaran generant continguts ben interessants que, a més, poden tenir un impacte positiu en la realitat que ens envolta.

Àlex Badia, productor de mitjans interactius de Barret Cooperativa.

Article publicat a Infoproa, el butlletí de PROA (Productors Audiovisuals Federats).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram