Fa unes setmanes vaig escriure unes reflexions en aquesta mateixa secció sobre la qualitat que hauria de tenir la plataforma 3cat i, amb sorpresa, vaig veure com esdevenia l’article més llegit de la setmana. El text analitzava la transformació del servei audiovisual de la CCMA en una plataforma digital que no només sacrifica la qualitat de l’experiència de l’usuari en favor d’una publicitat intrusiva i, conseqüentment, incomplint el que hauria de ser el seu objectiu principal: ser una eina vàlida de servei públic i esdevenir realment –com els seus creadors tenien per objectiu– la plataforma digital de referència.
A partir de la seva publicació vaig rebre una allau de comentaris, tant en públic com en privat, denunciant el funcionament defectuós de l’aplicació i del web. Les crítiques més repetides fan referència a una experiència d’usuari molt deficient: entre les queixes més habituals hi ha els constants talls en la reproducció, dificultats per connectar-se a Chromecast i una mala gestió de la publicitat, amb anuncis que es repeteixen fins a l’absurd, fins al punt d’haver de desistir de veure un vídeo de la plataforma.
També m’han compartit problemes greus amb la versió web de 3Cat, amb usuaris que es troben incapaços d’accedir als continguts durant mesos sense rebre una solució efectiva per part del servei tècnic. Alguns han expressat la seva frustració davant la manca de resposta satisfactòria, descrivint una atenció al client ineficaç i poc resolutiva. Un dels usuaris explicava que portava més de dos mesos sense poder veure ni escoltar cap contingut a la plataforma i, tot i haver obert dos tiquets d’incidència, afirmava que aquests havien estat tancats sense que el problema s’hagués resolt. Aquesta situació ha generat una creixent sensació d’abandonament entre els usuaris, que veuen com les dificultats tècniques persisteixen sense una resposta clara ni una millora palpable.
“La plataforma 3Cat, concebuda per ser el futur de l’audiovisual català, s’ha convertit en una font constant de frustració per a molts usuaris”
Personalment, en honor a la veritat, no he tingut una experiència tan negativa com la majoria de casos que m’han arribat. Malgrat tot, sí he de dir que m’he trobat eventualment amb algunes de les situacions que descriuen, com ara intentar veure una emissió i que la publicitat es repeteixi una i una altra vegada, fins que hom no pot més i prefereix tancar l’aplicació i no veure el contingut desitjat. Aquesta mena d’incidències, encara que puntuals en el meu cas, semblen formar part d’un problema més ampli que afecta molts usuaris.
Aquesta acumulació de queixes posa en qüestió fins a quin punt la CCMA està escoltant els usuaris i atenent els problemes tècnics de la plataforma. Tot i que és normal que qualsevol nou servei digital tingui errors inicials, el que sorprèn és aquesta manca de resposta efectiva i la sensació que, lluny de millorar, l’experiència de 3Cat empitjora amb el temps. Els usuaris no només esperàvem una plataforma funcional, sinó una aposta tecnològica sòlida que estigués a l’alçada de l’ambició del projecte. Amb cap de les altres plataformes de contingut he tingut mai cap problema i, en canvi, el que ens trobem és un servei que sovint genera més frustració que satisfacció, sense que es percebi una voluntat clara de solucionar les deficiències detectades.
La plataforma 3Cat, concebuda per ser el futur de l’audiovisual català, s’ha convertit en una font constant de frustració per a molts usuaris, especialment aquells que viuen fora de les quatre províncies. Les queixes no són casos aïllats ni problemes anecdòtics, sinó símptomes d’una mala execució que està fent perillar la credibilitat del projecte. Si la CCMA no actua amb rapidesa i determinació per resoldre aquestes deficiències, corre el risc que 3Cat acabi sent recordada com una oportunitat desaprofitada, no com una fita innovadora. En un moment en què la cultura catalana necessita eines digitals sòlides per arribar a més públic, 3Cat no es pot permetre ser una joguina trencada.
Josep Solano, corresponsal d’El Punt Avui a l’Àsia i al Pacífic.
La plutonització de 3cat