A partir del 22 de gener, el periodista Oriol Nolis presentarà El debat de La 1, que s’emet en desconnexió per a Catalunya els dijous a la mitjanit, en substitució de Cristina Puig, que aquest dimecres ha estat acomiadada de la cadena de forma disciplinària. I fulminant: el programa d’aquest dijous el presenta el director de l’espai, Esteve Crespo, en espera de la incorporació de Nolis.

El motiu de l’acomiadament, segons l’empresa, serien les discrepàncies de Puig respecte a les directrius de la direcció de RTVE a Sant Cugat, al capdavant de la qual des de novembre hi ha Eladio Jareño, excap de premsa del PPC– i a un suposat enrariment de l’ambient laboral. Més concretament, la direcció l’ha fet fora per les seves contínues objeccions a les instruccions rebudes, per la negativa a seguir les directrius relacionades amb el mode d’efectuar algunes gravacions, i per desobeir ordres.

Al desembre, Cristina Puig s’havia queixat als seus superiors per la manca de pluralitat en els convidats al programa de debat i havia mostrat objeccions sobre la conveniència de realitzar determinades entrevistes. 

La periodista barcelonina, que es va incorporar a la cadena pública el 2009 i tenia contracte indefinit, ho nega, i es mostra en desacord amb les causes i les formes de l’acomiadament: “L’empresa té tota la potestat de fer-me fora, però aquests motius que esgrimeix no són certs. He tingut molts desacords per les ingerències que patíem, però les queixes s’han quedat sempre als despatxos i ben poques vegades es pot haver inferit la meva ideologia en el debat. I, en tot cas, mai m’havien expedientat ni havien avisat que em despatxarien”, ha assegurat en declaracions a l’Ara.

Puig, que denunciarà l’empresa, també s’ha mostrat sorpresa pel fet que hagin decidit acomiadar-la en lloc de substituir-la com a presentadora. En aquest sentit, assegura que en alguna ocasió havia plantejat deixar l’espai de debat i quedar-se només amb el programa d’entrevistes Gent de paraula si la direcció considerava que hi havia un conflicte ideològic. La periodista atribueix la seva sortida al canvi de direcció, segons ha dit a l’Ara. 

Cristina Puig va fitxar per TVE Catalunya el 2009 per presentar 59 segons, espai que l’abril del 2012 es va transformar en El debat de La 1, realitzat pel mateix equip. A més, els diumenges al migdia dirigia i presentava Gent de paraula a La 2 des dels seus inicis, el setembre de 2010.

El desembre de 2013, Puig va rebre el Premi de Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista per “un periodisme rigorós i de qualitat per visibilitzar les dones i les seves actuacions en un programa de televisió generalista d’una cadena pública”.

Nolis torna a Sant Cugat

Oriol Nolis es va incorporar a TVE fa deu anys, i els seus inicis van ser com a reporter de Catalunya avui al centre de producció de Sant Cugat, on més endavant va presentar L’informatiu. Després va marxar a Madrid, on entre 2010 i 2011 va ser presentador al Canal 24 Horas, i la temporada 2013-2014 va conduir El debate de La 1 per a tot l’Estat.

Nolis també va presentar des de gener de 2013 l’edició cap de setmana del Telediario, però el passat novembre va ser rellevat coincidint amb l’arribada del nou director dels serveis informatius, José Antonio Álvarez Gundín.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram