El passat 25 de gener, el periodista de TVE Catalunya Francesc Cruanyes s’acomiadava dels lectors del Diari de Girona després de gairebé 17 anys publicant una columna setmanal. “Em comminen a deixar de publicar amb una pistola al pit –és una metàfora! Vaig començar a fer-ho al segle XX. Al XIX cremaven llibres. Al XVIII cremaven els escriptors. Al XXI, els contraris a la lliure expressió de les idees tenen maneres més sibil·lines de silenciar”, escrivia enigmàticament.

Dos dies més tard, feia el mateix amb els lectors del setmanari Empordà, on col·laborava des de feia 36 anys, els darrers onze de manera ininterrompuda. “De molt amunt en l’escala del poder i la casta administrativa em comminen a deixar de publicar”, assenyalava sense donar més detalls, malgrat apuntar que les direccions d’ambdues capçaleres no hi tenien res a veure.

Finalment, aquest diumenge, el periodista va explicitar via Twitter per què s’havia vist forçat a deixar d’escriure als dos mitjans d’Editorial Prensa Ibérica: “La meva empresa m’ha expedientat i em prohibeix escriure”, piulava Cruanyes en referència a TVE. A la cadena pública, dos mesos després que Julio Somoano assumís la direcció dels serveis informatius, el periodista va ser apartat d’El debat de La 1, espai que dirigia des de feia cinc anys (els primers com a 59 segons).

Coincidint amb l’expedient disciplinari que li va obrir la cadena pública estatal i la prohibició d’escriure en altres mitjans, Francesc Cruanyes va patir un infart cerebral, que el té hospitalitzat des de fa una setmana i del qual es recupera favorablement, segons informa AraGirona

L’amonestació a Cruanyes arribava pocs dies després que la direcció de TVE acomiadés de manera disciplinària Cristina Puig, presentadora d’El debat de La 1. Arran de la seva sortida fulminant, la periodista barcelonina explicava que des de que l’espai no el dirigia Cruanyes no s’havia tornat a fer una reunió de redacció, i que els continguts es decidien els despatxos entre el director i el cap d’informatius. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram