Acabem de celebrar la XXII Assemblea de l’AMIC, amb l’orgull d’esdevenir l’entitat més representativa del sector en els territoris de parla catalana, amb més de 350 capçaleres del Principat, les Illes, el País Valencià, Andorra i la Catalunya Nord tant en suport paper com en digital. Eines d’informació, però també de cohesió, d’identitat i d’arrelament. Una assemblea clau en la nostra ja consolidada entitat, clau per les decisions preses, clau per les xifres: amb 50 nous associats en un any, més serveis, més producció de continguts, més recursos econòmics (en tres anys hem passat d’un milió a dos milions d’euros), més distribució de publicitat, més innovació!

Vull agrair la confiança en la candidatura que encapçalo per seguir treballant quatre anys més sota els mateixos eixos: utilitat, representativitat i professionalitat. Hem incorporat en els nostres estatuts l’obligatorietat, amb excepcions per als mitjans més petits, de l’auditoria d’OJD-PGD-OJDinteractiva. Som el col·lectiu més gran de l’Estat que té la seva audiència, difusió i tiratge auditats. Davant les institucions, grans marques i agències de publicitat, només amb transparència i rigor guanyarem per a la premsa de proximitat el lloc que ja tenim a la societat. El periodisme com a servei públic és la millor garantia contra el populisme, la uniformitat, les falses notícies…

Per altra banda, l’aposta de futur de l’AMIC per la innovació és clara, i per això l’Aula d’Innovació i Creativitat, que beca projectes de diversos mitjans per explorar noves línies de negoci, l’ús de les xarxes socials i la tecnologia, la creació de comunitats i comercialització. Per això el 2n Premi de Recerca i el Laboratori d’Innovació amb destacats experts que ens donaran resposta a nous models de generació de negoci. Per això el Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat que celebrarem el proper mes d’octubre a La Seu d’Urgell, al qual esteu convidats professionals i associats. Serà una gran trobada d’editores i editors de banda i banda dels Pirineus, des de el País Basc al Principat, de la Catalunya Nord a tota la part francesa pirinenca i Andorra. Tenim molts reptes per endavant i junts, com a col·lectiu ric, divers i plural, encarem un futur canviant i engrescador.

Ramon Grau, president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.