Els mitjans de comunicació que formen part de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) comparteixen determinats aspectes. Un d’ells és que dedicar-se a la premsa local suposa molt d’esforç i pocs diners; en molts casos es du a terme per fer un servei al poble o a la comarca, i no per una motivació econòmica, però malgrat no ser un negoci massa lucratiu, la premsa de proximitat és imprescindible en els temps que corren.
Perquè, tot i que moltes de les notícies, reportatges i entrevistes que es publiquen a les nostres capçaleres no són d’interès per als grans mitjans generalistes, gràcies a la premsa local i comarcal molts dels actes i esdeveniments que succeeixen als pobles de Catalunya i incomptables històries de vida que enriqueixen la nostra història tenen difusió.
A banda d’aquest aparador de fets locals, la premsa local i comarcal –i aquest és un altre aspecte que comparteixen les capçaleres de l’ACPC– esdevé en molts casos el fons documental més important de la història recent de nombrosos pobles i ciutats de Catalunya, al mateix temps que ofereix informació de ‘km 0’, independent i en català; en algunes ocasions aquesta tasca històrica i periodística es fa des d’abans de l’arribada de la democràcia, fet que atorga encara més mèrit a l’existència i la supervivència d’aquest tipus de publicacions.
“La premsa local no s’ha acabat, s’està convertint en el gestor de la informació de proximitat, en un refugi de credibilitat que et permet saber amb objectivitat què passa al teu voltant”
La premsa local i comarcal sobreviu en un món globalitzat cada cop més inundat de les anomenades fake news i entremig de mitjans farcits de discursos d’odi. I es manté ferma –editant-se encara en paper en molts casos– en l’època de la digitalització i de la immediatesa. Això només s’entén pel fet que la premsa local genera confiança i té la força de la credibilitat.
Per això, en un context de tant soroll i de tanta dispersió mediàtica, de tant ‘periodisme escombraria’, és un bon moment per apostar per la premsa local i comarcal i posar en valor l’esforç permanent que realitzen els mitjans de proximitat per posar-se al dia amb pocs recursos i per no perdre pistonada ni connexió amb la ciutadania. Ja n’hi ha prou de missatges catastrofistes sobre que la premsa té els dies comptats. No, la premsa local no s’ha acabat, s’està convertint en el gestor de la informació de proximitat, en un refugi de credibilitat que et permet saber amb objectivitat què passa al teu voltant.
Estel Huguet, cap de redacció d’El Breny de Sant Vicenç de Castellet i vocal de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal.