A aquest pas, tot el que retallen els grans diaris en periodistes ho hauran de destinar a advocats. L’acumulació de querelles a tort i dret presentades d’aquí cap allà, una aquí, tres allà, obligarà els directors dels diaris a revisar els capítols de Vostè jutja, anacrònics i caducs, sí, però així podran preparar-se per tot el que els espera en els propers mesos (anys?). La batalla oberta entre El Mundo –que dispara a tot el que es mou– i El País –ferit en el seu orgull més primari– és total, foc creuat en una cursa per respondre amb l’artilleria d’una bateria d’exclusives. Citius, altius, fortius

Aquests dos diaris es reparteixen el pastís de la misèria de la política a Madrid (o del que queda d’ella) que amb la cal·ligrafia Bárcenas escriu o esborrona el dia a dia de tot i tothom. La resta de rotatius, meres comparses que no poden ni volen entrar en el repartiment del botí mediàtic.

Bona notícia! Qui deia que el paper s’estava morint? Aviat haurem de canviar el cafè amb llet i el croissant de l’esmorzar per les crispetes i la cola per seguir al detall el següent capítol ad hoc. Què es publicarà demà? Resultat: tiratges multiplicats, llibertat d’expressió polititzada fins a la medul·la i judicialització del periodisme. De fet, judicialització de tot, de les mestresses de casa, dels autònoms i dels desnonats… Tots cap als tribunals, senyal inequívoc que el sistema funciona, tard i malament, però sobreviu al tsunami del despropòsit i del mal gust –4.000 euros en pallassos i confetti Sra. Mato?

Les querelles de Cospedal “contra tots els mitjans que reprodueixin les falsedats d’El País” fan riure, un acudit només a l’alçada de la gran frase més pròpia de Groucho Marx per la qual Rajoy passarà a la historia: “Todo es falso , salvo algunas cosas”. Cap guionista de Porca Misèria ho hagués fet millor. El deliri és continu i seria graciós sinó fos perquè estem parlant del president del Govern d’una Espanya única e indivisible de la qual uns quants milions d’ànimes ofeses pel mal gust volem marxar. Sense el permís de la conferència episcopal i de 13TV, of course.

David Centol. Editor del Grup Comunicació 21.