Si vols saber què ha passat a la internet catalana els últims set anys has de saber quines set taules he moderat a la Catosfera. Mira!
El 2016 parlàvem de La internet de les persones amb Genís Roca, Josep Maria Ganyet i Saül Gordillo.
El 2017 va ser una edició molt calenta, 19 dies després de l’1 d’octubre. Vam parlar dels Reptes del periodisme a l’era de la infoxicació. Recordo que ens preocupava el volum d’informació i les notícies falses del procés. Ho vam fer amb una Mònica Terribas contundent, un lúcid Antoni Bassas, un sorprenent David Fernàndez i un expert digital Jordi Sellas.
Va venir tanta gent que es va haver d’habilitar una segona sala per seguir el debat en pantalla. El conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró arribava accelerat després d’una inspecció de la policia al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Va explicar per primer cop els secrets de seguretat de l’1 d’octubre. Silenci total a les sales.
Amb la ressaca d’aquell dia, el 2018 tocava El periodisme després de l’1 d’octubre amb Ariadna Oltra, Jordi Borràs, Quico Sallés i Neus Tomàs, que havien cobert aquell dia de missatgeria instantània i xarxes invisibles.
“La Catosfera és una foto de l’actualitat, però sobretot del futur, i té el gran mèrit que s’adapta als nous temps”
El 2019 començàvem a tenir assistents de veu i el català no apareixia per enlloc. Per això vam parlar de torradores amb Àlex Hinojo, l’enyorada Carme Junyent, l’Albert Cuesta i Josep Maria Ganyet.
El 2020 vam parlar dels límits de l’humor amb persones que arrosseguen causes com Jair Domínguez o Guille Martínez-Vela d’El Jueves, juntament amb la guionista Júlia Cot i la podcàster feminista Ana Polo.
La Catosfera es va començar a obrir als creadors de contingut sobretot el 2021 quan van fer una taula d’influencers com la Sònia Carmona @foodlovers, la Marta Puig @Lyona, el Francesc Boix i l’Ariadna Padilla @itslovetourism.
El 2022 serà recordat per la presència d’un clar i sincer Joan Matamala, director de la Fundació Nord, una de les persones més espiades del procés. Parlàvem del sistema Pegasus i s’hi van afegir Oriol Torruella, aleshores president de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya; Selva Orejón, consellera delegada d’OnBranding, i Genís Roca president de la Fundació .cat.
El 2023 vam gravar El pòdcast de la Catosfera centrat en la part positiva de la intel·ligència artificial amb declaracions del pioner Ramon López de Mántaras.
El llistó no para de pujar i a la Catosfera del 2024 farem una taula sobre la part fosca de la IA a través de la ciberseguretat, la creació i l’ètica amb tres puntals: Maria Viader CISO & DPO a Volkswagen Group España Distribución; el comissari Lluís Nacenta, i Albert Sabater, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC).
La Catosfera és una foto de l’actualitat, però sobretot del futur, i té el gran mèrit que s’adapta als nous temps. No atraparàs la Catosfera i sempre t’ensenyarà alguna cosa que encara no sabies. Vens a Girona?
Mariola Dinarès i Quera, periodista i SMM.