En un món cada cop més digitalitzat, la relació entre els joves i la premsa comarcal esdevé un tema de debat. Tradicionalment, els mitjans locals han estat una eina fonamental per mantenir informades les comunitats, però en els darrers anys s’ha detectat un allunyament del públic juvenil. Què els pot atreure de la premsa comarcal? Com poden aquests mitjans adaptar-se per captar la seva atenció?
Un dels principals motius pels quals els joves han deixat de consumir premsa comarcal és el canvi d’hàbits de consum informatiu. Amb l’expansió de les xarxes socials i els mitjans digitals, la informació arriba de manera immediata i en formats visuals més atractius, com els vídeos curts o els fils a Twitter. A més, les noves generacions tendeixen a buscar informació en mitjans globals, allunyant-se del periodisme de proximitat.
Tot i això, diversos estudis apunten que no es tracta tant d’una desafecció cap als temes locals, sinó d’una manca d’oferta adaptada als seus interessos i canals de consum. Els joves continuen interessats per la realitat que els envolta, però sovint perceben la premsa comarcal com poc dinàmica o allunyada del seu llenguatge.
Temes d’interès juvenil
Per recuperar el públic jove, la premsa comarcal ha de posar el focus en temàtiques que realment els afectin i interessin. Els temes culturals, el medi ambient, la mobilitat, l’educació i les oportunitats laborals són qüestions clau per als joves, però sovint no tenen prou pes en els mitjans locals. A més, és important donar veu als joves mateixos, oferint espais de participació on puguin expressar les seves inquietuds i experiències.
Les iniciatives locals d’oci i cultura, les històries d’èxit de joves emprenedors o els moviments socials en què participen són continguts que poden despertar un interès més gran en aquest sector de la població. A més, la premsa comarcal pot convertir-se en una eina de denúncia i de pressió per a millores en aspectes que afecten directament els joves, com la falta de transport públic o l’accés a habitatge assequible.
L’adaptació dels mitjans comarcals
Per tal d’atraure el públic jove, els mitjans locals han de modernitzar les seves estratègies de comunicació. Això implica una presència activa en xarxes socials com Instagram, TikTok o YouTube, on el consum de notícies es fa de manera més àgil i atractiva. Els vídeos curts, les infografies interactives i els pòdcasts poden ser formats més accessibles i estimulants per als joves que no pas els articles tradicionals.
A més, cal que la premsa comarcal fomenti una major interacció amb el seu públic juvenil. Crear espais de participació en línia, organitzar debats, fomentar el periodisme ciutadà i facilitar canals de comunicació directa són algunes de les estratègies que poden fer que els joves se sentin partícips i valorats.
Un altre aspecte rellevant és l’ús del llenguatge. Els mitjans locals sovint utilitzen un to massa formal o institucional que pot resultar distant per als joves. Apostar per un llenguatge més pròxim, directe i fins i tot amb tocs d’humor pot contribuir a captar-ne l’atenció sense perdre rigor informatiu.
El futur de la premsa comarcal passa, en bona part, per entendre i integrar les necessitats dels joves, no només com a lectors passius, sinó com a agents actius en la producció i difusió de la informació. En definitiva, el repte no és només informar-los, sinó implicar-los.
Núria Piera, directora de l’empresa Publidaser i vocal de la junta de l’ACPC.