La desinformació i la manca de verificadors de continguts a les xarxes socials com X, Facebook i Instagram, que va iniciar Elon Musk i que aquest mes de gener ha anunciat la multinacional Meta, han creat un buit informatiu que els mitjans de proximitat poden i han d’omplir. En un moment en què les grans plataformes digitals abandonen la seva responsabilitat en la verificació de continguts, els mitjans locals es perfilen com a baluards de la informació veraç i contrastada.
Els mitjans de proximitat compten amb uns avantatges inherents que els posicionen com a fonts fiables d’informació. En aquest sentit, disposen d’un coneixement local profund, ja que estan arrelats al seu territori. A més, tenen accés directe amb les fonts d’informació, permetent una verificació més ràpida i precisa. També han de rendir comptes de forma directa amb els seus lectors, que es troben habitualment pel carrer o fent un cafè, fet que fa que hagin de ser molt més responsables. I finalment, els identifica un compromís a la seva comunitat.
Mentre les grans plataformes com X, Facebook i Instagram abandonen els sistemes de verificació de continguts professional, s’obre una bretxa a la credibilitat. La decisió de Meta de substituir els verificadors per un sistema de notes de la comunitat, seguint l’exemple d’X, planteja seriosos dubtes sobre la fiabilitat de la informació en aquestes plataformes.
“Davant d’aquest panorama, els mitjans de proximitat tenen l’oportunitat de posicionar-se com a referents informatius”
Les campanyes impulsades per l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) reforcen aquesta idea, com l’última amb el lema Premsa comarcal, rigor i confiança. Aquesta campanya no només reafirma la importància dels mitjans de proximitat, sinó que també els posiciona com a alternativa sòlida davant la creixent desinformació a les xarxes socials.
Per tot plegat, en un món digital cada cop més complex i ple de desinformació, els mitjans de proximitat tenen l’oportunitat i la responsabilitat de convertir-se en els referents informatius de les seves comunitats. La seva capacitat per oferir informació veraç, contextualitzada i rellevant els converteix en un antídot efectiu contra la propagació de notícies falses i la manipulació informativa. És moment que aquests mitjans reivindiquin el seu paper i que els lectors reconeguin el seu valor com a guardians de la veritat en l’àmbit local.
Laia Pedrós, directora de Nova Tàrrega i membre de la junta de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal.