El periodista Sergi Sol, home de confiança d’Oriol Junqueras, acaba de publicar el llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara Llibres), que presentarà aquest dijous a la població del líder d’ERC, Sant Vicenç dels Horts, acompanyat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès; del diputat al Congrés Gabriel Rufián; i de l’alcaldessa del municipi baixllobregatí, Maite Aymerich. Aquest era un llibre necessari perquè explica les interioritats de l’empresonament de l’exvicepresident del Govern, empresonat des de fa un any i acusat per la Fiscalia General de l’Estat de ser el màxim responsable de la organització del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017.

Gràcies al relat del col·laborador de Junqueras el lector descobrirà en tota la seva dimensió l’impacte que l’empresonament ha tingut en el líder independentista, i entendrà el posicionament polític després de la repressió policial, judicial i mediàtica patida l’últim any. El vessant humà, la component familiar, la relació a les presons d’Estremera i Lledoners de Junqueras amb els consellers Raül Romeva, Carles Mundó i Joaquim Forn, així com l’exili de la secretària general del seu partit i dona de la seva estricta confiança, Marta Rovira, enriqueixen un llibre que arriba a les llibreries en unes dates molt assenyalades. Fa un any del 27-O, un any de l’empresonament de Junqueras i la resta de consellers del Govern de Carles Puigdemont, i fa pocs dies de les peticions de penes de presó per part de la Fiscalia General i l’Advocacia de l’Estat.

Cal agrair a Sergi Sol la menció que fa en el seu llibre als mitjans públics, en el punt de mira abans, durant i després de l’aprovació al Senat de l’article 155 que suspenia l’autogovern a Catalunya. Sergi Sol destaca la valentia i fermesa dels professionals de Catalunya Ràdio, i la figura de Mònica Terribas com a objectiu dels mitjans editats a Madrid durant aquells intensos mesos del procés.

Recordar els atacs físics a l’emissora pública i la criminalització dels mitjans públics catalans ara fa un any forma part del relat del llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures, però també d’un altre volum que properament arribarà a les llibreries, El 155: tot allò que no t’han explicat (3i4), del també periodista Joan Martínez Vergel, que va ser cap de premsa de l’aleshores secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin. Martínez presentarà el proper 19 de novembre el seu llibre al Palau Robert de Barcelona, envoltat d’alguns dels polítics que van ser víctima directa de l’aplicació del 155. Agraeixo també a Joan Martínez que hagi inclòs en el seu llibre el testimoni de la nostra experiència directa des de Catalunya Ràdio, que tot i no ser intervinguda directament pel 155 de l’Estat va patir un assetjament sense precedents i va aparèixer en el catàleg d’objectius a tombar per part de determinats mitjans i forces polítiques.

Gràcies a Sol i Martínez, les fortes pressions d’aquells mesos i la resposta digníssima i ferma dels professionals de Catalunya Radio i de la seva audiència recobren sentit i queden documentades a benefici d’inventari per a la història dels mitjans de comunicació i del país.

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA.