Fa uns anys, imaginar-se un periodista robòtic redactant notícies semblava ciència-ficció. Avui, la intel·ligència artificial ja genera continguts, analitza tendències, i fins i tot escriu cròniques esportives en temps rècord. Però, en aquest nou escenari, els periodistes hem de sentir-nos amenaçats o podem veure en la IA una eina poderosa?
La irrupció de la IA en els mitjans de comunicació ha estat meteòrica. Algoritmes com els de Narrative Science o GPT-4 poden transformar dades fredes en històries fluides. Agències com Associated Press ja utilitzen IA per generar informes financers, mentre que mitjans com The Washington Post han creat sistemes propis per cobrir eleccions i esdeveniments esportius. La velocitat i precisió d’aquestes eines supera qualsevol redactor humà en determinades tasques.
L’olfacte periodístic, la capacitat de preguntar el que ningú pregunta, de contextualitzar, de captar matisos i emocions, continua sent patrimoni humà
Tanmateix, el periodisme és més que dades i sintaxi ben estructurada. L’olfacte periodístic, la capacitat de preguntar el que ningú pregunta, de contextualitzar, de captar matisos i emocions, continua sent patrimoni humà. La IA pot escriure una crònica, però pot percebre la passió amagada en les paraules d’un testimoni? Pot entendre la complicitat d’una mirada, el pes d’un silenci carregat de significat? Difícilment.
El periodisme local n’és un clar exemple. Som els qui trepitgem el carrer, els qui obrim finestres a històries que, d’altra manera, quedarien invisibles. La IA pot recopilar dades, però les relacions interpersonals amb l’entorn i saber detectar on posar el focus encara és cosa nostra.
La clau està en l’equilibri. Els periodistes podem aprofitar la IA per automatitzar tasques repetitives, contrastar informació, i fins i tot descobrir patrons ocults en grans volums de dades. Però la sensibilitat del periodisme, aquell esperit crític i incansable que busca la veracitat entre la desinformació, encara depèn del factor humà.
Ara bé, i si aquest article també ha estat escrit amb IA?
Júlia Ventura, directora de la revista Sant Cugat Magazine.