En un món cada cop més globalitzat, la població catalana al món es va eixamplant cada vegada més a una velocitat de creuer. Prova d’això és que, segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE), prop de 317.000 catalans estan registrats als diferents consultats espanyols arreu del món. Una xifra que dobla la de fa una dècada quan, el 2009, hi havia poc menys de 150.000 catalans a l’estranger.

La barreja entre obtenir un lloc de feina en empreses d’àmbits més qualificats, conviure amb una llengua nova i sortir de la zona de confort són les principals inquietuds d’aquells que un dia agafen la maleta per iniciar un nou camí lluny de casa. Com en el meu cas, que des de fa gairebé dos anys visc als Estats Units seguint els passos de la meva parella.

Vivint lluny de casa he experimentat que la distància és més física –10.000 kilòmetres– que mental. No només és una mida mesurable sinó que és una sensació que es viu molt internament quan has esquinçat la que fins ara era la teva zona de confort. Quan vius a Catalunya poc t’imagines de la forta presència catalana al món. I encara menys de l’acció voluntària dels casals, associacions i d’aquells que hi vivim. Aquesta actitud, que surt de dins, és una mena de funció de diplomàcia civil per a donar a conèixer la realitat del país. Perquè quan vius a l’estranger, la militància amb Catalunya s’accentua. I veure la reacció espontània de la gent quan parles de la gastronomia, els paisatges o el futbol és acollonant. El nostre país petit es fa estimar arreu, també, pel tarannà integrador i el caràcter universalitzador dels catalans.

El 2019 és l’any de la posada en marxa d’Exterior.cat, el portal que explica què fa Catalunya al món. Un encàrrec fet a mida per a algú que viu lluny, però que es manté molt a prop. Un portal de notícies que dona veu a iniciatives col·lectives i d’altres més personals. Una mirada cap enfora per posar l’accent en aquells que, per circumstàncies de la vida, viuen i treballen lluny de Catalunya.

En poques setmanes, Exterior.cat s’està convertint en un espai de trobada entre la munió de catalans atrapats per una mena de proximitat virtual que ens ofereixen les noves tecnologies. De Londres a Kansai passant per La Plata. Fruit d’aquesta interacció estic al·lucinat amb la capacitat de mobilització dels catalans en tot allò que fan arreu. Des de l’esforç de molts pares perquè els seus fills tinguin un espai de convivència en català al marge de la llengua nativa o les activitats que promouen els casals i associacions catalanes per mantenir viva la llengua, la cultura i les tradicions de Catalunya al món.

És aquesta actitud la que dona sentit i que complementa el full de ruta del Govern a través de les seves delegacions a l’exterior per acabar confegint, entre tots plegats, una acció unitària del país al món. I és d’aquesta manera com s’anirà estenent, encara més, la taca d’oli catalana a l’exterior.

Quim Miró, coordinador de continguts del diari Exterior.cat.

 

Article publicat en el número de primavera 2019 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram