Fa 40 anys que la gent de Mataró i el seu entorn té una televisió que la fa protagonista. Sense aquesta televisió, la capital del Maresme tampoc tindria memòria audiovisual. És per això que el canal celebra l’aniversari amb una exhibició de les millors imatges de Les Santes i de la història de la ciutat, com l’enderroc de l’Scalèxtric o l’entronament de la Laia l’Arquera. És aprofitar l’ahir per subratllar el valor de la feina d’avui.
Amb el pretext de Les Santes i dels 40 anys de televisió a Mataró, l’exposició relliga el fil històric entre l’antiga TVM i l’actual tvmataró. La mostra, titulada La tele de Les Santes, reivindica l’esperit dels visionaris que l’any 1984 van engendrar la segona televisió local de Catalunya i de la resta de l’Estat, a qui després han succeït els projectes públics de Maresme Digital TV, m1TV i Mataró Audiovisual. Sense la generositat dels pioners, amb un treball abnegat a favor de la dignificació de l’audiovisual local de tot Catalunya, ara no tindríem res per celebrar. És per això que una part de l’exposició està dedicada a Josep Lluís Lligonya i Clavell (1947-2007), en Bis, primer president i director de Televisió de Mataró, un dels líders de la Federació Pro-Legalització, impulsor de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya i Premi d’Honor de la Comunicació (2008) de la Diputació de Barcelona.
“El futur té nom de retransmissió en directe. Quanta més gent al carrer, més audiència”
Si mirem enrere és per agafar embranzida. El 2030 deixarem de veure la televisió connectats a les antenes dels terrats, si és que llavors encara hi ha algú que la miri d’aquesta manera. En endavant, només podrem fer-ho amb les aplicacions del telèfon, la tauleta o l’Smart TV. Nosaltres ja en tenim una, d’aplicació. És La Xarxa+, el Netflix gratuït de les televisions locals. De tota l’oferta d’aquesta plataforma, entre d’altres, en destaquen les retransmissions i programes especials de Les Santes.
Precisament, el futur té nom de retransmissió en directe. Quanta més gent al carrer, més audiència. Això explica que durant Les Santes es produeixi aquest moment de màxima comunió entre els espectadors i la televisió. Les retransmissions ens permeten exportar la ciutat a fora. És una estratègia ja inventada per televisions que ens porten la davantera. Berga i Patum són el mateix. Ho són perquè fa deu anys que veiem La Patum a través de les televisions de La Xarxa gràcies a TV Berguedà. Això explica, per exemple, que La Patum tingui els patrocinadors més cobejats. És la mateixa fórmula que, des de Tarragona, TAC12 TV aplica als castells; i el mateix que VOTV fa amb el concurs de rajolers dels Blancs i Blaus. Més enllà de les festes majors, betevé –que juga una altra lliga– i el conjunt de les televisions de proximitat també disparen les audiències amb cites com les cavalcades de Reis. Si destinem diners públics a la cultura i a la televisió, té sentit que en traguem el màxim rendiment fent que allò que passa a les places i als carrers arribi a totes les cases de Mataró i a les de més enllà? Més que una opció, sembla una obligació.
“La mostra, titulada La tele de Les Santes, reivindica l’esperit dels visionaris que l’any 1984 van engendrar la segona televisió local de Catalunya i de la resta de l’Estat”
El futur d’una televisió com la de Mataró també té nom de sèrie documental; de continguts híbrids, a mig camí entre la informació i l’entreteniment. Continguts que ens converteixin en un canal temàtic a demanda, amb la lògica de les plataformes, que és la lògica de “veure el següent capítol”. Un dels nostres objectius és identificar allò que ens fa singulars i que, alhora, té interès tant a casa nostra com a la resta de Catalunya, a l’empara de La Xarxa. En aquesta línia, tvmataró està a punt d’estrenar dues sèries documentals. Una, sobre l’Hospital de Mataró. L’altra, sobre els voluntaris que fan Els pastorets. Es veuran per tot Catalunya i són un clar exemple de màxima col·laboració en contextos de molta complexitat, tant darrere d’un escenari com a l’interior d’un quiròfan.
I, encara que siguem petits, no podem oblidar la innovació. Hem estrenat una nova web amb Alexa integrada. De bracet d’Ebantic, posem la intel·ligència artificial al servei de la comunicació local. Amb la col·laboració de La Xarxa i del Laboratori del MAC, treballem per integrar-hi l’estríming de l’emissió en directe de La Xarxa+, de manera que tvmataro.cat es converteixi en un autèntic node de tots els serveis digitals de la televisió. El curs que ve, tvmataró també tindrà una assignatura al Grau de Mitjans Audiovisuals del TecnoCampus.
La tele de Les Santes vol explicar tot això. Es pot visitar fins al 8 de setembre a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro (la Riera, 92). A més, durant els dies de Festa Major (del 24 al 29 de juliol) l’exposició es converteix en el set principal del programa Directe Santes. És per això que els visitants podran gaudir de la mostra, veure com s’hi fa un programa de televisió en directe i, alhora, convertir-se en protagonistes de la programació especial de tvmataró.
Oriol Burgada, director gerent de tvmataró i Mataró Ràdio.