Al País Valencià, els líders en premsa escrita són aquests rotatius: Levante-EMV a la província de València; Información a la d’Alacant; Mediterraneo a la de Castelló, i Ciudad de Alcoy a les comarques de l’Alcoià i el Comtat. El segon més venut a la província de València i al País Valencià és Las Provincias, del mateix grup que l’ABC, també provincià, com el seu nom indica. 30 anys després, aquestes empreses de la comunicació no s’han adaptat a l’Estat de les autonomies. Un d’ells encara no ha adaptat el nom a la denominació oficial i continua anomenant Alcoi com en temps de Franco. Trist.

Tampoc han decidit unir-se per fer periòdics més grans i forts. Mediterráneo i Ciudad de Alcoy són de la mateixa empresa. També Levante-EMV i Información. En canvi, hi ha comarques on competeixen. Allò desitjable seria la unió dels diaris de la mateixa empresa venuts als Països Catalans (Empordà, Diari de Girona, Regió 7, elDiari.cat, Diario de Mallorca, Mallorca Zeitung, Información i Levante-EMV) en un únic diari nacional amb delegacions i informacions locals. La lògica empresarial sembla recomanar que s’unisquen en una mateixa capçalera, almenys les publicacions d’una mateixa autonomia. Però aquests diaris estan dirigits amb una mentalitat provinciana espanyola des de… Barcelona. Sí, sí, des de Barcelona. Trist.

D’acord, hem arribat a la conclusió que aquests empresaris anteposen la seua visió territorial espanyola i provinciana al sentit comercial. Ja sabem com són les elits dirigents poderoses, com sempre han sigut. Però i els lectors? Sabent que no són periòdics propis, per què els continuem llegint? Per què exigim que estiguen en valencià uns periòdics que no són valencians? Per què llegim el que ells, aquesta elit poderosa, volen que llegim? Estem alimentant el monstre que ens menja. Trist.

No som coherents. O potser és que els valencians no tenim l’espenta, la nostra rauxa, per fer com els bascos: una cooperativa amb 10.000 accionistes per començar a bastir un projecte comunicatiu propi. Segur que hi ha més de 10.000 valencians que desitgen deixar de ser Las Provincias del Levante; només cal deixar de desitjar-ho i intentar fer-ho. Una frase que últimament se sent més i que és la base de l’evolució: si vols canviar el món, primer has de canviar tu mateix.

Cesc Silvestre. Enginyer mediambiental.