Tots recordem aquesta lamentable frase d’un dels personatges més mediàtics de l’esquerra espanyola. Quatre paraules amb les quals responia la pregunta que li feien sobre la suspensió dels presos polítics que havien estat elegits al Congrés dels Diputats en l’anterior legislatura. Una expressió despectiva que descriu perfectament el que han fet la major part dels diaris espanyols a l’hora de silenciar, amagar o directament censurar el duríssim pronunciament d’Amnistia Internacional envers el judici del Suprem.

Cap rastre d’Amnistia Internacional a les portades d’El País, ABC, La Razón, El Mundo pel que fa al paper. Res de res a El Español de Pedro J. Ramírez. Ni un segon a Telecinco, ni rastre al web de la SER… Les úniques excepcions, com gairebé sempre,  Público i eldiario.es pel que fa als diaris digitals.

Quan Amnistia Internacional parla de Turquia, Hong Kong o Aràbia Saudita llavors tot canvia: és el referent no-governamental en la defensa dels drets humans i no ho discutíssim pas. Però ai las! si parla de Catalunya el seu posicionament queda reduït a “una opinió” –com diria la diputada Eva Granados–  i per tant no és pas cap posicionament del qual calgui dir-ne res. Aquí pau i allà glòria.

Mentrestant, la desinformació i les fake news sobre Catalunya continuen omplint l’espai mediàtic espanyol: mentre La Razón deia el mateix dia no-sé-què a la portada sobre que el Circuit de Montmeló està en perill, Antonio Garcia Farreras feia, més o menys coincidint amb la roda de premsa d’Amnistia Internacional, una connexió amb la redacció d’informatius de laSexta per denunciar, com a gran primícia, un suposat cartell de Tsunami Democràtic… que era una simple i maldestra falsificació dels seus materials gràfics.

I a Catalunya? Si deixem de banda l’aposta singular del diari ARA, que dedicà monogràficament la seva portada al Dia Internacional de la Infància, veurem que amb més o menys espai sí apareix la notícia a totes les portades dels diaris editats a Barcelona i a la resta de capitals del país, juntament amb els mitjans digitals… A excepció de 20 Minutos, Diari de Tarragona i El Periódico. Felicitats ben sinceres a tots tres.

Daniel Condeminas i Tejel, consultor en comunicació.