Berta FlorésDes de fa un parell de mesos per Twitter hi corre una etiqueta que val la pena conèixer i fer servir: es tracta del hashtag #onsónlesdones, el codi amb què es denuncia la poca representació femenina als espais d’opinió dels mitjans de comunicació.

Per més que ens indigni, no és cap sorpresa descobrir que la participació femenina a les tertúlies i als debats de ràdio i televisió és escassa i, en ocasions, pràcticament inexistent. I tampoc ho és constatar que a la premsa escrita les columnes d’opinió signades per dones són una minoria evident. La realitat és aquesta, siguem-ne conscients, i les dades ho corroboren: només un 20% de les persones que intervenen en espais d’opinió són dones, mentre que el 80% restant el conformen ells, segons l’informe Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?, elaborat per l’Observatori Cultural de Gènere amb la col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’any 2013.

Crida l’atenció, si més no, que en aquesta era moderna i informativament revolucionària de què tant ens vanagloriem, els mitjans hagin estat capaços, per exemple, d’adaptar-se al ritme i les exigències boges de les xarxes (actualment hi ha pocs programes sense un compte a Twitter i que no es facin ressò de les piulades), però incapaços de deixar espai per a dones expertes i professionals dins dels seus altaveus.

Amb el hashtag #onsónlesdones es pretén, justament, visibilitzar la invisibilitat femenina als mitjans, on la veu de les dones és permanentment silenciada i, per tant, ignorada. L’etiqueta, que va néixer de manera espontània a la xarxa i que diversos col·lectius feministes han intentat difondre, ha de servir per denunciar el greuge grotesc i exagerat que es repeteix en la immensa majoria de debats i tertúlies.

Publicant el hashtag #onsónlesdones a les xarxes socials cada vegada que detectem una presència nul·la, ridícula o miserable d’opinadores en l’esfera pública estarem contribuint a reivindicar una representació social més equilibrada i justa, lliure de les fantasies d’un patriarcat omnipresent que, encara avui, fa mans i mànigues perquè les dones no xerrem massa, siguem passives i ens quedem a casa.

Berta Florés. Membre de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i autora del blog La vida és una broma.

L’article On són les dones? ha estat publicat a Dones Digital