El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebrarà aquest any el 35è aniversari. Es va crear el 1985 a partir d’una Llei del Parlament de Catalunya. I arriba a aquesta xifra en el millor moment de la seva història i a la vegada en una època clau per a la professió.

En el millor moment perquè a principis d’aquest 2020 som 4.200 col·legiats, la xifra més alta que hi ha hagut mai i que es deu, sense cap mena de dubte, a la bona feina que s’ha fet des de la institució, i en especial en els últims anys de mandat de la degana Neus Bonet, de qui tinc l’honor i la responsabilitat de recollir el testimoni i continuar la feina feta.

I en una època clau de la professió perquè els periodistes ens trobem envoltats per diversos escenaris que intenten posar en qüestió i de vegades dificultar la nostra feina. Només dos exemples: les agressions a periodistes de qualsevol mitjà i que emeten en qualsevol llengua que hi ha hagut els últims mesos a Catalunya i que van arribar a esgotar, literalment, les armilles i els braçalets de premsa que només el Col·legi de Periodistes, com a organisme referent de la professió, pot repartir al nostre país; i les fake news, que potser hauríem de deixar d’anomenar news, perquè si són falses, no són notícies, són mentides.

En el primer cas, no només atempta contra un dret fonamental que qualsevol democràcia hauria de tenir a l’altura de dret fonamental extraordinàriament protegit, sinó contra la integritat, en molts casos, de la persona que l’està exercint. Entre tots hauríem de ser capaços de crear una línia de defensa inexpugnable contra qualsevol que vulgui actuar contra el dret a la informació.

El segon requereix un treball conjunt de tothom. Els periodistes han de seguir el Codi Deontològic per obtenir les informacions i difondre-les. I els mitjans de comunicació lluiten contra la desinformació defensant la bona feina de les capçaleres (de premsa escrita, ràdio, televisió o internet) seguint els criteris del Codi Deontològic. El prestigi dels periodistes i dels mitjans s’obté al llarg dels anys i es pot perdre en molt poc temps, i després és molt difícil de recuperar. El Col·legi de Periodistes també aposta decididament per l’educació mediàtica per empoderar els ciutadans i les ciutadanes que conviuen en un entorn de desinformació, tant des de l’escola com als casals.

En tots aquests àmbits, el Col·legi de Periodistes de Catalunya hi ha estat, hi és i hi serà. Periodistes i mitjans ens tenen al seu costat per reforçar la professió, per reforçar el prestigi i per garantir que la societat de casa nostra està ben informada per formar-se els seus propis criteris.

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

Article publicat en el número de primavera 2020 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram