En una democràcia plena, la llibertat individual es conjuga en plural gràcies a una mirada ampla i extensa que vetlla pel bé comú, en especial en temps complexos com l’actual, quan l’únic permanent és la transitorietat. La pandèmia i el confinament ens han revolucionat la manera de treballar, d’expressar-nos i de relacionar-nos. Ras i curt, han canviat la nostra forma de viure. Afrontem reptes inesperats, però també som davant d’un ventall d’oportunitats que volem i podem aprofitar. Perquè aquest 2021 pot ser l’any de la reconstrucció, malgrat que la geopolítica mundial de la vacuna, el creixement de les desigualtats i l’increment dels populismes reaccionaris, entre d’altres, dibuixin un tauler internacional que iniciava la partida amb l’assalt al Capitoli de Washington. Ara bé, la democràcia no és impugnable enlloc i, davant les ombres de la intolerància i del feixisme, sempre hi respondrem amb més democràcia. Aquest és el nostre ADN com a país.

Tampoc alterem la nostra visió oberta als cinc continents amb l’objectiu d’alçar la veu en els grans debats mundials. Un instrument per aconseguir-ho és connectar i posar en valor l’enorme talent que tenim aquí i a fora. En aquest sentit, el portal Exterior.cat, que aquests dies celebra el segon aniversari, esdevé un dels pilars de la tasca d’explicar què fa Catalunya al món. L’efemèride ens permet transmetre la nostra felicitació a tot l’equip d’aquesta iniciativa privada, que enriqueix la presència catalana arreu amb una feina divulgativa d’excel·lència.

El portal Exterior.cat, que aquests dies celebra el segon aniversari, esdevé un dels pilars de la tasca d’explicar què fa Catalunya al món

La projecció catalana, nodrida per múltiples actors de la societat civil i amb el lideratge del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, compta amb una actuació cada vegada més coordinada, transversal i integrada, tres eixos que ens fan guanyar efectivitat i eficiència a l’hora d’explicar-nos i d’aprendre del món. Perquè només teixint complicitats aconseguirem ser millors. Catalunya juga un paper actiu en les institucions europees i en els organismes internacionals.

També es globalitza mitjançant les empreses i entitats catalanes amb activitat a l’exterior, i a través de les delegacions del Govern. Aquesta presència la concreten els 340.000 catalans i catalanes que viuen fora del nostre territori (la segona ciutat de Catalunya si els reuníssim en un sol lloc), i les 140 entitats de les comunitats catalanes a l’estranger. Unes agrupacions amb les quals el Departament hi té fil directe, les ajuda a difondre la cultura i la realitat catalanes i organitza trobades geogràfiques anuals. Si l’evolució de la pandèmia ho permet, per a aquest 2021 en tenim previstes dues. La d’entitats del con sud americà, a Asunción, i la d’entitats europees, que tindrà lloc a Munic.

Alhora, donem resposta a totes les consultes, tràmits i terminis sobre el procediment del vot exterior; i el 2020, arran de la pandèmia, hem organitzat un equip d’emergències i de mobilitat internacional amb el suport de les delegacions. En la primera onada, del març al juliol, vam ajudar 3.000 catalans i catalanes a tornar cap a casa; mentre que en la segona, vam atendre un miler de consultes de persones amb necessitat de desplaçar-se per diferents motius.

Amb un horitzó a mitjà termini, el Govern treballa en l’aplicació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides a casa nostra i en l’òrbita mundial. Una agenda ambiciosa i plena d’esperança a la qual no estem disposats a renunciar perquè avui adquireix encara més sentit davant dels desafiaments sanitaris, econòmics, socials i polítics. Sabem que, d’aquesta crisi, ens en sortirem amb la feina en xarxa i en sintonia global. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 són, per tant, dos instruments definitius, que amaren totes les polítiques públiques del Govern català.

I és l’hora de refermar el nostre enfocament i el nostre compromís amb un ordre mundial més responsable, amb més llibertats i prosperitat

Els ODS ens permeten tractar els símptomes de la pandèmia i impulsar un canvi de paradigma que ens ajudi a recuperar-nos en els àmbits social i econòmic, i a preparar-nos davant de futurs embats. L’Agenda 2030, doncs, és l’agenda de la reconstrucció, de la resiliència i de la protecció en tots els sentits. Cal impulsar polítiques de reactivació transformadores, amb prou finançament, i en què l’economia circular i socialment inclusiva se situï en el centre del model productiu.

Ara que les mascaretes ens tapen el rostre, tret dels ulls, més que mai som mirada, la nostra mirada al món. I és l’hora de refermar el nostre enfocament i el nostre compromís amb un ordre mundial més responsable, amb més llibertats i prosperitat. Un planeta de pau i d’esperança, amb una Catalunya millor que contribueixi a construir el món que desitgem.

Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

 

Article publicat a Exterior.cat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram