Des del minut 1, RAB Ràdio ha estat una emissora pensada per a la Catalunya Exterior i feta per la Catalunya Exterior. La vam pensar per als catalans d’Amèrica perquè ens semblava una temeritat aspirar als de tot el món, però aviat la realitat ens va mostrar que ens equivocàvem. Els catalans d’Europa i de la resta del món es van fer tan seva RAB Ràdio com els d’Amèrica i avui podem dir amb orgull que és la ràdio de la Catalunya Exterior. No és una emissora feta des de Barcelona, sinó que els continguts que es fan des de l’estudi del carrer Sant Pere Mitjà de la capital catalana se sumen als que es creen cada dia des dels racons més diversos: la generositat de les comunitats catalanes que generen continguts i els sumen a la proposta radiofònica de RAB Ràdio són la clau del seu èxit i la seva penetració en l’audiència.

Aquesta setmana proppassada va ser molt especial per a l’emissora. Un esdeveniment que quedarà per sempre marcat als nostres cors. Per primer cop, RAB Ràdio ha emès tota la setmana des d’una ciutat de l’exterior amb forta presència catalana. Ha estat una primera experiència que esperem repetir aviat. Durant tota la setmana el Casal de Catalunya de Buenos Aires va ser la seu de RAB Ràdio. Part de l’equip de l’emissora s’hi va desplaçar per sumar esforços amb l’equip de RAB Ràdio a l’Argentina, encapçalat per la Mercè Porqueres i en Ramon Avellana.

“L’experiència de Buenos Aires ha estat la primera de moltes, perquè volem sentir i explicar en primera persona el batec de totes les comunitats de catalans a l’exterior”

Amb el suport tècnic de Casalmedia, l’àrea de continguts audiovisuals del Casal de Buenos Aires, van passar pels micròfons de RAB Ràdio algunes de les personalitats més destacades de la comunitats catalana de l’Argentina, juntament amb dirigents polítics, empresarials i científics del país sud-americà. Aquí hom pot trobar un recull dels moments més destacats del programa A banda i banda des de Buenos Aires, presentat per la periodista Mariel Lesnichevsky Boronat. Des dels estudis de Barcelona, la resta de l’equip va aportar convidats i continguts, com ara empresaris argentins presents al Mobile World Congress.

Un dels moments més intensos va ser la taula oberta sobre la invasió russa a Ucraïna, amb la participació d’un analista internacional del think tank Adastra des de la capital ucraïnesa. Va ser un esforç tècnic i humà notable, car hi van sumar-se connexions en directe i simultànies de Buenos Aires, Barcelona, Guayaquil, Brussel·les i Kíiv. La setmana va tancar-se amb una emissió especial des del Teatre Margarida Xirgu del Casal de Catalunya de Buenos Aires, una sala magnífica que data de finals del segle XIX. S’hi van congregar especialment per a l’ocasió els presidents dels casals catalans de l’Argentina i l’Uruguai, en una mostra notable de la vitalitat i dinamisme de la Catalunya Exterior al Con Sud d’Amèrica.

Ha estat un esforç important que s’ha vist recompensat enormement. És el que dona sentit a una iniciativa associativa com RAB Ràdio, una emissora que vol créixer i consolidar-se com la ràdio de la Catalunya Exterior. L’experiència de Buenos Aires –que no hauria estat possible sense la implicació extraordinària del Casal de Catalunya que presideix l’Ariel Vives i sense els contactes de producció aportats pel delegat David Poudevida– ha estat la primera de moltes, perquè volem sentir i explicar en primera persona el batec de totes les comunitats de catalans a l’exterior. Propera parada: Brussel·les!

Germà Capdevila, director de RAB Ràdio.

Article publicat a Exterior.cat.