El febrer del 2021, el nostre país acollirà l’ISE, la gran fira internacional de les tecnologies audiovisuals, que fa pocs dies tancava les portes de la seva darrera edició a Amsterdam. Portar aquí aquesta fira hauria de significar una fita per a l’impuls de la nostra indústria audiovisual, de forma similar al que va suposar per al sector TIC català que el 2006 Barcelona rellevés Canes com a ciutat seu del MWC (llavors denominat 3GSM World Congress).

Una oportunitat històrica que, feliçment, ja hi ha qui ha començat a posar el fil a l’agulla per aprofitar-la. Si a la darrera edició de l’ISE ja s’hi va desplaçar una delegació del Clúster de l’Audiovisual de Catalunya per estudiar sobre el terreny què es podrà fer aquí l’any vinent, fa pocs dies l’entitat celebrava una reunió de treball interna, i l’endemà mateix es reunia a Barcelona amb el director de l’ISE, Mike Blackman i amb la màxima responsable d’AVIXA (una de les dues empreses organitzadores de l’ISE), Sarah Joyce.

En un moment prou delicat i dur per a bona part del sector de la producció audiovisual del país, alinear-se al costat de noves finestres de negoci vinculades a les TIC que, de ben segur, generaran una potent demanda de continguts específics, és més que una bona idea, és una necessitat en clau del seu futur immediat. Per a les productores, segur, i per a la resta del sector, també.

Fa un any vaig apuntar, en un article a la revista Comunicació 21, que la projecció del nostre audiovisual a l’exterior “es podria veure afavorida si l’arribada a Barcelona de l’ISE va acompanyada de la constitució d’un organisme que generi projectes i sinergies (…) com els que s’impulsen des del Mobile World Capital de fa anys”. Donar continuïtat a les dinàmiques de l’ISE entre edició i edició és, encertadament, un dels objectius marcats des del Clúster de l’Audiovisual.

Cal felicitar-se que s’hagi començat a preparar, amb un mínim de temps pel mig, els vincles entre aquesta gran fira i la nostra indústria audiovisual. Un sector que té al costat la creixent indústria TIC que ha demostrat, amb l’organització en molt pocs dies del Tech Spirit Barcelona com a resposta d’emergència a la cancel·lació del MWC i el 4YFN, que està integrada per molts i potents emprenedors. Que els dos sectors estableixin més i més estrets vincles podria significar una finestra d’oportunitat per a un sector clau de la cultura i de la identitat del país dins i fora del nostre territori.

Èxits!

Daniel Condeminas i Tejel, consultor en comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram