El prestigiós Reuters Institute anualment elabora un informe sobre les tendències futures dels mitjans de comunicació. Es tracta d’una enquesta realitzada a més de 320 líders del sector periodístic d’una cinquantena de països d’arreu del món. Enguany, una de les frases més dramàtiques i que domina una part de l’estudi és la piulada que va penjar Elon Musk el novembre de l’any passat: “You are the media now” (“Vosaltres sou ara els mitjans”) dirigida als electors. Una consigna molt preocupant per a la nostra professió.

En les últimes eleccions americanes, per exemple, Kamala Harris i Donald Trump van fer servir majoritàriament els seus propis canals o YouTube per transmetre els missatges als seguidors, sense passar pel filtre o la verificació dels mitjans. “La victòria de Trump ha confirmat que la influència dels mitjans en el públic es deteriora ràpidament, fins i tot abans del que pensàvem”, afirma en aquest informe Emilio Doménech, director general de l’agència Watif.

Altres dades alarmants: segons l’organisme Pew Research Center, un 21% dels nord-americans reben notícies d’influencers a les xarxes socials i gran part del contingut se centra en política. El problema és que la gran majoria d’aquests influencers (un 77%) no tenen experiència periodística i, per tant, es plantegen grans dubtes sobre la seva fiabilitat.

Aquest panorama americà té certes similituds amb Sílvia Orriols i Aliança Catalana, que utilitzen les pròpies plataformes per fidelitzar l’audiència i que sovint reneguen dels mitjans posant en dubte la seva veracitat. O, fins i tot, acusen els periodistes de fer-los boicot i invisibilitzar-los. És cert que les últimes setmanes Orriols ha aparegut a totes les ràdios i televisions perquè Ripoll i ella mateixa eren notícia per una possible moció de censura per fer-la fora de l’alcaldia (al final, com tots sabem, aquesta opció malauradament ha fracassat). Però la seva repulsa cap als mass media continua.

Només cal veure alguns comentaris dels seus seguidors a la xarxa X amb l’entrevista que li va fer Ariadna Oltra a TV3. “No entenc com pot ser que després de tot un any i mig de boicot ferri i descarat, de sobte, obren la veda i tots se la disputen  per entrevistar-la”, o “l’entrevista hauria d’haver començat amb unes disculpes de TV3 per haver-la segrestat durant un any i mig. Tant els 120.000 votants com els que no van votar Sílvia Orriols tenien dret a sentir-la”, són alguns dels molts comentaris que s’han pogut llegir. La mateixa batllessa (com li agrada que li diguin) Orriols qualificava de “pamflet” un diari català perquè havia publicat un reportatge que donava veu a la comunitat musulmana de Ripoll.

“Encara que els dolgui a Elon Musk i a Sílvia Orriols, el periodisme, el de veritat, encara és a temps d’assegurar el seu futur”

L’agressivitat contra els mitjans tradicionals, que es repeteix en molts països (com Alemanya, on l’extrema dreta ha acabat segona a les últimes eleccions) fa que només un de quatre enquestats pel Reuters Institute tinguin confiança en les perspectives pel periodisme. La situació pot semblar desoladora, i més si hi sumem que les futures generacions cada cop tenen menys connexió amb una marca periodística. Per tant, és ara quan el periodisme s’ha de fer més fort i ha de combatre les intoxicacions i les mentides. Cal desarticular els discursos d’odi i des de totes les trinxeres treballar perquè s’imposi el relat de la credibilitat i el contrast d’informació.

En aquest mateix àmbit, hi ha sectors que temen que la irrupció de la intel·ligència artificial encara faci més mal als mass media i els deixi tocats de mort. Però la IA no ha de ser una amenaça, al contrari. Ha ser una eina més per al periodista i s’ha d’anar incorporant a les redaccions. El Reuters Institute reconeix que els mitjans s’hauran d’adaptar a la IA per millorar-ne els continguts, però també deixa clar que hi haurà un treball humà que les màquines mai no podran substituir.

Per tant, encara que els dolgui a Elon Musk i a Sílvia Orriols, el periodisme, el de veritat, encara és a temps d’assegurar el seu futur.

Marc Bataller, periodista i consultor en comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram