Donar les gràcies és una pèrdua de temps o una bona inversió?, pregunto en les sessions de formació en comunicació a persones directives. Invariablement, fan una pausa abans de contestar, perquè no ho han pensat mai.

Més enllà del discurset del dinar d’empresa de Nadal, cal expressar el nostre agraïment als companys de feina o de vida? Ens mostra vulnerables o ens enforteix? El polític i filòsof romà Ciceró afirmava que la gratitud no és solament la virtut més gran, sinó la mare de totes les altres. Tot i aquesta transcendència, durant segles, la gratitud es va circumscriure a la religió i a la filosofia fins al punt de menystenir‐se.

Des de fa uns anys, però, s’aborda dins de la psicologia positiva. Robert Emmons, professor de Psicologia de la Universitat de Califòrnia, assegura que la gratitud és un estat complex de components cognitius i emocionals que interactuen. Per tant, involucra múltiples sistemes cerebrals. Amb Mike McCullough, de la Universitat de Miami, conclouen que les persones que practiquen la gratitud s’enfoquen a viure emocions positives i milloren tant el seu estat d’ànim com la qualitat del son; a més de rebaixar l’ansietat, la fatiga i la inflamació (la qual cosa redueix les malalties). En conseqüència, tenen més bona salut.

“Donar les gràcies (i rebre-les) té molta força. Activa el sistema de recompensa del cervell igual que quan mengem xocolata. És un agent generador de salut i reforça la motivació i la productivitat dels equips”

Els estudis amb neuroimatges aborden la gratitud des del sistema de recompensa del cervell. Quan mengem xocolata i ens agrada, es desencadenen una sèrie d’efectes positius: s’alliberen neurotransmissors, com la dopamina, que reforcen la conducta. Volem tornar a menjar xocolata, perquè ens generarà una sensació de plaer. Això mateix passa quan donem les gràcies a algú o les rebem: es posa en marxa el circuit de recompensa, que, des del tronc cerebral, passa pel sistema límbic i arriba al lòbul frontal. També quan rebem regals s’incrementa l’activitat del còrtex cingulat anterior i del prefrontal, i augmenta la cognició, l’empatia i la capacitat de judici.

A l’empresa, donar les gràcies és una manera infal·lible de motivar i cohesionar els equips. La productivitat augmenta. Perquè el reconeixement fa créixer l’autoestima.

Com fer‐ho? Analitzant què ens aporta una persona a una feina o a la vida i fent‐li saber de manera sincera i creativa. Sols a casa, si cada nit escrivim en un paper tres moments que agraïm, veurem com ens sentim més i més bé. L’hàbit de la gratitud obre la porta de la felicitat.

Gràcies, Quim Miró, director editorial de Comunicació 21. Cada vegada que em demanes un article visc un repte que m’empeny a pensar què pot ser útil per als lectors. Llegeixo, investigo, escric i soc feliç.

Sílvia Cóppulo, periodista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram