El titular del Jutjat Mercantil número 3 de València ha fallat a favor d’À Punt Mèdia en la demanda que va interposar el fotògraf José Penalba per l’ús sense autorització de quatre fotografies del seu arxiu en dos programes de la televisió pública, El matí À Punt i En directe, segons informa eldiariocv.es.

Les imatges il·lustraven una falla de 1970 i la presència de tancs durant el cop d’Estat del 23-F a València. El fotoperiodista José Penalba reclamava 2.900 euros d’indemnització.

El jutge considera en la sentència que són “meres fotografies de premsa, obtingudes per procurar la cobertura informativa” que no mereixen ser considerades com a “obres originals” ni tenen “un particular i elevat valor tècnic”.

El lletrat del fotògraf considera que s’havia d’aplicar la Llei de propietat intel·lectual de 1879, ja que l’actual text assenyala que “les modificacions introduïdes per aquesta Llei que perjudiquin drets adquirits segons la legislació anterior, no tindran efecte retroactiu”.

Anteriorment Penalba havia guanyat una desena de demandes en la mateixa línia en les quals es va imposar la doctrina de l’Audiència Provincial de València d’aplicar la protecció prevista en la LPI de 1879. En aquest cas, el jutge obliga el fotògraf a pagar les costes processals.