La diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Nathalie Torres, ha demanat que el Consell insti el Govern espanyol a garantir els drets lingüístics en els informatius territorials de RNE amb l’emissió en valencià, com ja ocorre en els informatius de TVE a la Comunitat Valenciana.

“Mentre en alguns territoris com Galícia, les Illes Balears o Catalunya, sí que escolten les emissions de RNE en les seues llengües pròpies, en territoris com el valencià no gaudim del mateix dret”, denuncia la diputada.

Així, Torres assegura que “la naturalesa pública d’aquests serveis radiotelevisius hauria de reflectir la diversitat lingüística espanyola i, en conseqüència, respectar els drets lingüístics de tota la ciutadania”, com disposa l’article 20.3 de la Constitució.

A més, la diputada recorda que “tot i que en la televisió ja existeix aquest accés [a la llengua pròpia], és fonamental aconseguir-lo també en la ràdio”, ja que “garantir la pluralitat informativa és clau en qualsevol societat democràtica”, ha reblat.

Per a fer-ho, Compromís proposa “ampliar la desconnexió de la ràdio al nostre territori per a incrementar la cobertura informativa de proximitat i una programació de qualitat que fomente la llengua i la cultura valencianes”.

Torres ha registrat una proposta a les Corts valencianes per a debatre’s a la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i l’Espai Audiovisual. La proposta de Compromís també arribarà al Senat i al Congrés espanyols.