La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha reclamat a la classe política que l’agenda pública institucional d’administracions i partits es planifiqui al matí, així com les convocatòries o l’enviament de notes de premsa, deixant per a la tarda els comunicats i les compareixences les justificades per qüestions d’urgència o excepcionalitat, per tal de facilitar la conciliació laboral i familiar dels professionals de la informació.

“Que tot el que siga planificar, es planifique al matí, complint amb el mandat social d’aconseguir uns horaris racionals, als quals tenim també dret els periodistes”, ha assenyalat De la Torre en compareixença a les Corts Valencianes en la comissió d’estudi sobre els usos de temps per impulsar polítiques de racionalització dels horaris

“Els i les periodistes assumim que la nostra feina moltes vegades no pot tenir un horari d’entrada i un horari d’eixida perquè depèn directament de l’actualitat”, ha admès la presidenta de la UPV, però ha subratllat que convocar una roda de premsa a la tarda implica un “esforç addicional” per al professional, ja que “en molts casos haurà d’allargar la seua jornada laboral per tal de cobrir eixa informació d’última hora”. “Si parlem d’horaris racionals, no té sentit ‘programar’ rodes de premsa més tard de les 5 de la vesprada”, ha reblat.

Apel·la a les empreses periodístiques

Noa De la Torre no només ha posat deures a la classe política. També ha instat els mitjans a posar-hi fil a l’agulla: “Estem davant d’un problema que apel·la directament a les empreses periodístiques, a la seua organització del temps i dels seus recursos. Són elles les primeres que han de comprendre que uns horaris interminables perjudiquen no sols la salut i la conciliació dels treballadors i treballadores, sinó també la qualitat de la informació. En una professió, a més, on la creativitat és fonamental”, ha dit.

Per acabar amb la precarització a les redaccions, la presidenta de la UPV considera que “òbviament no estaríem parlant d’un problema si les empreses periodístiques assumiren el cost d’una plantilla en condicions; és a dir, amb capacitat de fer torns per a cobrir l’actualitat les 24 hores del dia”.

Els horaris, un topall per a les dones

Noa de la Torre ha anat més enllà i ha subratllat el greuge comparatiu que suposa per a les dones: “La persistència d’uns horaris irracionals i extenuants ha provocat durant molts anys l’expulsió o l’autoexpulsió de les dones de les redaccions. La impossibilitat de conciliar la vida laboral i familiar ha dificultat l’arribada de les dones als càrrecs directius dels mitjans. Les redaccions tradicionalment masculinitzades s’expliquen en part per este motiu”, ha lamentat.

La presidenta de la Unió de Periodistes ha afegit que “la incorporació de la dona als mitjans ha sigut i és clau per a explicar la realitat amb més propietat i més punts de vista”.