La Unió de Periodistes Valencians ha lliurat els Premis Llibertat d’Expressió 2020 al fotoperiodista Albert Garcia i l’organització sahrauí Équipe Média. Enguany, a causa de la Covid-19 no s’ha realitzat la cerimònia de lliurament. Els guanyadors es van fer públics a principis de març i estava previst que es lliuressin el 4 de maig, però el confinament va obligar a suspendre l’acte. La UPV ha fet arribar recentment el premi a Albert Garcia i al Moviment Valencià d’Ajuda al Poble Sahrauí amb Esjaba Messoud en representació d’Équipe Média.

Albert Garcia, fotoperiodista d’El País, va ser detingut per la Policia espanyola el 18 d’octubre quan cobria els aldarulls postsentència a la pl. Urquinaona de Barcelona, i actualment està sent investigat pels suposats delictes de desobediència i resistència. Amb aquest guardó, la UPA vol denunciar un cop més “la perversió de la llei mordassa, que s’està utilitzant per limitar un dret fonamental com és el de la llibertat d’informació”.

Pel que fa al Premi Llibertat d’Expressió en l’àmbit internacional, la Unió ha volgut distingir Équipe Média, organització creada el 2009 amb l’objectiu de trencar el bloqueig informatiu sobre l’ocupació marroquina al Sàhara. D’aquesta manera la UPV vol “visibilitzar la seua tasca i voluntat per seguir informant, malgrat la repressió que pateixen els periodistes en aquesta zona, i jugant-se la seua llibertat per nodrir de material a la resta de companys/es que volen informar sobre la situació al Sàhara”.