La Unió de Periodistes Valencians ha decidit atorgar el Premi Llibertat d’Expressió 2021 als periodistes i fotoperiodistes que han patit les conseqüències de l’anomenada llei mordassa en l’exercici de la seva feina. Malgrat en aquesta edició el guardó té un esperit col·lectiu, l’executiva de la UPV ha decidit personalitzar-lo en la figura de la fotoperiodista Mireia Comas.

Comas va ser detinguda el passat octubre pels Mossos d’Esquadra quan cobria un desnonament a Terrassa, i la Fiscalia demanava un any de presó per una suposada agressió a una agent. Dos mesos després, va ser absolta pel Jutjat per les “contradiccions” de la versió policial i la manca de proves.

“El de Mireia Comas és només un exemple dels efectes de la llei mordassa contra els i les professionals de la informació, i per extensió contra la llibertat d’informació i el dret a informar. Cada vegada amb més freqüència coneguem casos de periodistes detinguts, colpejats, processats…”, assenyala la UPV, que amb aquest guardó vol reivindicar de nou “la derogació d’aquesta llei perversa que impedeix l’exercici de la professió periodística i deixa als i les professionals desemparats i en una greu situació de vulnerabilitat només pel fet de fer el seu treball”.

Així doncs, Mireia Comas serà l’encarregada de recollir el Premi Llibertat d’Expressió 2021 en reconeixement als professionals represaliats per l’aplicació de la llei mordassa. L’acte de lliurament tindrà lloc el dia 3 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, al Paranimf de La Nau de València.