El passat 16 de desembre, la Inspecció de Treball va notificar a l’editora del Diari La Veu una acta de liquidació/infracció de 62.000,96 euros en concepte de quotes a la Seguretat Social no satisfetes per 58 col·laboradors externs i freelances, que l’Administració entén que haurien d’haver estat contractats en el règim general entre 2016 i 2019.

Entre els col·laboradors hi ha professors, periodistes, funcionaris i altres professionals, la majoria dels quals publicava un o dos articles mensuals. Fins i tot s’inclou una notària per la confecció de tres escriptures i una estudiant en pràctiques en conveni universitari, segons explica en un comunicat Edicions Diari La Veu Cooperativa Valenciana, arran d’un article d’El Temps on es lamentava la “tortuosa existència” del modes mitjà.

“Cap d’aquests col·laboradors i freelances van ser mai treballadors a temps complet o parcial del Diari La Veu ni van fer cap treball ni feina a la redacció periodística ni van usar els mitjans materials i informàtics. Tampoc van formar-ne part mai de l’estructura i la majoria facturava a aquest mitjà puntualment, de la mateixa manera que facturava a altres mitjans”, assegura.

Les diligències es van iniciar el 28 de novembre de 2019 i a finals d’any es va tancar el diari digital. L’editora explica que, malgrat comunicar el tancament de l’oficina de València i que la seu social i fiscal es trobava a Castelló, la Inspecció de Treball va continuar enviant els requeriments a la clausurada redacció. Així doncs, des de l’inici de les diligències fins que es va notificar l’acta de liquidació el passat desembre (al domicili social de la cooperativa de treball associat), l’editora no va rebre cap comunicació ni notificació.

“Se’ns ha impedit de fet poder accedir i comparèixer a la inspecció, i s’ha vulnerat així el nostre legítim dret de defensa a més d’impedir-nos poder contrastar i contradir els suposats “fets comprovats” en els quals es basa l’acta i amb els quals estem en total disconformitat per ser falsos, erronis o inexistents”, assenyala.

La “mala fe” de la Inspecció de Treball

“Edicions Diari La Veu Coop. V. sempre ha tingut un equip de persones sòcies treballadores que han elaborat la immensa majoria de continguts del diari, els han corregit al 100% i n’han gestionat tota l’edició i publicació. Dins de l’estructura, una part dels socis-treballadors han gestionat el departament de publicitat, el departament d’administració, el departament tècnic i el departament gerència”, explica l’editora.

En aquest sentit, afirma que és “fals” que persones externes a l’equip de sòcies-treballadores de la cooperativa treballessin en l’elaboració del digital, més enllà de les col·laboracions puntuals (com fan la gran majoria de mitjans escrits). L’editora assenyala que, sostenir això, tal com fa la Inspecció de Treball, demostra que “desconeix totalment l’operativa del dia a dia de la redacció, correcció, edició i publicació del diari digital mitjançant la tecnologia web”.

També acusa la Inspecció de “mala fe” i de “falta total de rigor” per afirmar que Edicions Diari La Veu “únicament ha tingut cinc treballadors en alta en diferents períodes de l’any 2017”, cosa que l’editora nega. “Des del 2016 al 2019, la nostra cooperativa ha tingut donades d’alta entre 15 i 20 persones sòcies-treballadores de conformitat amb el Llibre Registre de Socis lliurat a la Inspecció de Treball”, argumenta.

En el comunicat, Edicions Diari La Veu Coop. V. subratlla que l’actuació de la Inspecció de Treball no els farà baixar els braços: “Continuarem defensant-nos mitjançant la via administrativa, on hem presentat les nostres al·legacions en data 20 de gener del 2021, i davant del tribunals de justícia. A més, seguirem endavant amb el nostre full de ruta per tal d’aconseguir les persones agermanades necessàries i poder tornar a editar el Diari La Veu del País Valencià el més prompte possible”, apunta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram