Ximo Puig, en la presentació de l’edició de La Vanguardia per al País Valencià (foto: Miguel Lorenzo / La Vanguardia).

El Palau de les Comunicacions de València va acollir dimecres la presentació de l’edició en paper de La Vanguardia al País Valencià amb més d’un centenar de representants d’institucions polítiques, empresariat, món acadèmic i societat civil.

“La Vanguardia ha estat, és i serà un promotor de la democràcia i un ferm defensor de l’Espanya d’Espanyes real”, va apuntar en l’acte el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va destacar que el diari “és una brúixola que marca la veritat”, segons recull el mitjà.

En la seva intervenció, Puig va dir que La Vanguardia “representa el model radicalment oposat als decrets de Nova Planta” el dia que feia 315 anys que Felip V va imposar la norma que “volia fer homogènia tot Espanya” i que va posar fi als furs i les institucions valencians.

En aquesta línia, va agrair al president del Grupo Godó i editor de La Vanguardia, Javier Godó, el seu “compromís amb la diversitat territorial”. Ximo Puig també va valorar com a “tret privatiu” de La Vanguardia el fet que tingui una línia editorial que no es pot “encasellar” en “una adscripció partidària”.

Aliança entre Catalunya, País Valencià i Balears

El director de La Vanguardia, Jordi Juan, va destacar que el País Valencià és un exemple: “Ens està ensenyant el camí. Aquí us heu posat les piles. No és gens diferent del que havia fet Catalunya anys enrere, però ara, per la influència que ha tingut el procés, al meu país estem una mica despistats”, va apuntar.

Juan també va apostar per establir “una bona aliança entre Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Balears”, que “pot ser imbatible si se saben activar bé els mecanismes de relació”. “Tenim molts interessos comuns econòmics, polítics i socials. Compteu amb La Vanguardia per fer d’argamassa per forjar aquesta aliança”, va manifestar.

Al maig, La Vanguardia va llançar una edició en paper amb dues pàgines amb informació de proximitat del País València que es publiquen dimarts i dimecres. La voluntat és anar augmentant poc a poc els dies de publicació d’aquesta l’edició valenciana.

Salvador Enguix: “La Vanguardia vol oferir una mirada diferent a Espanya del que passa al País Valencià”