Foto: Joanna Chichelnitzky

L’empresari i publicista català Ferran Rodés i Vilà va rebre dimarts a la nit el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte 2022 que atorga anualment l’Associació Empresarial de Publicitat, en un acte a la UAB Casa Convalescència de Barcelona. “Em sento afalagat de rebre aquest premi, em fa il·lusió perquè és el meu gremi i el meu país”, va dir Rodés. “Vaig conèixer personalment José María Ricarte, va treballar amb el meu pare. Tots dos eren metòdics quan no hi havia mètode, tot era intuïció”, va explicar.

Rodés va aprofitar l’avinentesa per fer una panoràmica del sector de la publicitat. “Avui el primer gran canvi és que les marques són irrellevants, el consumidor ha deixat de ser lleial”, va assegurar. L’empresari va subratllar que “recuperar la lleialtat només s’aconseguirà amb creativitat i innovació”.

Segons l’empresari català, avui som en una “revolució bestial. Internet i la tecnologia han canviat l’ordre de la cadena de producció. El ciutadà ha passat de ser controlat i passiu a ser permanentment actiu”. I va anar més enllà: “Hem de prendre consciència que la ciutadania i el consumidor no són exactament el mateix”.

“Catalunya necessita empresaris d’èxit com Rodés”

Foto: Joanna Chichelnitzky

El president de l’Associació Empresarial de Publicitat, Álvaro Montoliu, va assegurar que “Catalunya necessita empresaris d’èxit com ho és Ferran Rodés. Des de la junta vam considerar que mereixia el Ricarte d’enguany perquè és un mirall per al sector, n’hem d’aprendre molt”.

En representació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Armand Balsebre va felicitar Rodés: “Representa perfectament l’essència del Premi Ricarte”. Gran coneixedor de qui dona nom el premi, Balsebre el va recordar: “Com deia Ricarte, no hauria de ser difícil reconèixer que en la creativitat es troba l’origen de totes les ciències: en l’entusiasme, en el domini de la paraula, en l’associació d’idees i en la recerca de la diferència”.

Guillermo Ricarte, un dels fills de José María, va dir que “la gran passió del meu pare era la creativitat”. Com a curiositat, el fill de Ricarte va coincidir professionalment amb Rodés. “Fa més d’una dècada, quan ningú es prenia seriosament la sostenibilitat, Rodés ens va avançar que seria un àmbit que generaria moltes oportunitats”. Ricarte va explicar les converses que tenia amb el seu pare parlant de Rodés: “Sempre em deia: i això com ho veu en Rodés?”.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Ferran Rodés s’afegeix als premiats de les edicions anteriors, que van van ser: Umberto Eco, Steve Jobs, Apple, Ikea i Le Cirque du Soleil (2011); Tim Berners-Lee, David Abbot, Camper i l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) (2012); Jordi Évole i Ferran Adrià (2014); La Fura dels Baus i Joaquim Barraquer (2015); Cáritas i Isabel Coixet (2016); Rosa Oriol i Salvador Tous (2017); Pasqual Maragall (2018); Franciso Ibáñez Talavera (2019); Richard Wakefield (2020) i José María Gay de Liébana (2021).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram