Un estudi ha constatat que més del 70% dels influenciadors de l’Estat incompleixen la legislació europea sobre pràctiques comercials deslleials al no indicar quan ofereixen continguts comercials. La investigació ha estat realitzada per la Direcció General de Consum juntament amb les autoritats competents en matèria de protecció del consumidor de Catalunya, Illes Balears i Madrid.

L’actuació s’emmarca en un cribratge de la Xarxa Europea de Cooperació per a la Protecció dels Consumidors en el qual han participat 22 estats membres, Noruega i Islàndia sota coordinació de la Comissió Europea.

En conjunt, dels 576 influencers revisats, el 97% publicava contingut comercial, però tan sols el 20% ho indicava sistemàticament de forma correcta.

En el cas d’Espanya, s’han analitzat els continguts que publiquen una quarantena d’influenciadors amb un gran nombre de seguidors actius en diferents xarxes socials i sectors. La investigació ha conclòs que tres de cada quatre incompleixen un o diversos preceptes de la normativa.

A més, s’ha comprovat que la majoria no utilitza les etiquetes que proporciones les plataformes per indicar als usuaris que es tracta de contingut publicitari. En canvi, empren termes genèrics com publi o ad, o inclouen un agraïment genèric a la marca associada, de manera que dificulten la identificació com a contingut comercial, segons la Direcció General de Consum.

Aposta per la pedagogia

Els influenciadors que hagin incorregut en potencials incompliments rebran una comunicació en què se’ls oferirà informació i assessorament perquè el contingut comercial s’ajusti a la normativa europea. A més, les empreses rere d’aquestes comunicacions comercials seran igualment informades dels potencials incompliments i de la seva responsabilitat.

Amb tot, les autoritats de Consum es reserven la possibilitat de realitzar accions addicionals, el que podria desembocar en sancions econòmiques.

El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 diu entendre que moltes de les infraccions detectades es poden deure al desconeixement, de manera que, en una primera fase, aposta per una tasca pedagògica i informativa que permeti als influencers corregir les conductes que incompleixen la legislació europea.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram