Si res no ho impedeix, a partir de l’1 d’abril els telespectadors de l’arxipèlag deixaran de rebre els canals 3/24 i Super3/33 de Televisió de Catalunya a causa de la reordenació de l’espai radioelèctric arran del procés de dividend digital, pel qual les Illes Balears perden un dels dos múltiplexs.

El Govern balear diu haver estudiat totes les opcions per no perdre cap dels canals que es reben actualment, però assegura que un informe dels serveis jurídics ha determinat que això no és possible.

Aquest divendres, després del Fòrum del Dividend Digital de les Balears ha conclòs que no hi ha cap alternativa tècncica per mantenir les emissions dels dos canals afectats, segons ha assegurat Antonio Mateos, director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic del Govern balear. 

El MUX que desapareixerà a les Illes és el 65, per on emetien IB3, IB3HD i Canal 4, que van ser traslladats al MUX 26, on hi havia TV3CAT, 3/24 i Super3/33. Com que no hi havia espai per a tots, el Govern balear va traslladar els canals 3/24 i Super 3/33 al múltiplex que s’ha de suprimir l’1 d’abril.

Decisió política

Els partits de l’oposició i diverses entitats, però, defensen que sí és possible mantenir les emissions de tots els canals de Televisió de Catalunya utilitzant l’espai buit dels MUX dels consells insulars.

De fet, el passat octubre, l’Obra Cultural Balear va presentar un informe on s’instava a adoptar aquesta opció, ja que al múltiplex insular de Mallorca hi ha dos canals sense emetre, mentre que el MUX de Menorca i el d’Eivissa i Formentera resten apagats.

L’OCB assegura que la desaparició del 3/24 i el Super 3/33 no respon a criteris tècnics, tal com argumenta l’Executiu, sinó a una decisió política. “N’hi ha prou amb què el Govern arribi a un acord amb els consells insulars, i això només és una qüestió de voluntat política”, assenyalava l’Obra Cultural Balear aquest dijous en un comunicat.

Segons l’OCB, si es confirma l’apagada dels dos canals de TVC, culminaria una “legislatura negra” respecte a l’ús del català als mitjans audiovisuals. Per això, ha convocat una concentració de protesta el proper 2 d’abril, a les 12 h, davant el Consolat de la Mar, on es revindicarà la llibertat de la ciutadania per veure els canals de televisió en llengua pròpia. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram